Lördag ❤ | En fråga och ett svar. 

Godmorgon alla fina. I dag är det minsann lördag och jag planerar julklappsjakt, en vinterpromenad, att baka lussekatter och se på HP med allra käraste syster. Fint va? I förra veckans frågelåda fick jag en fråga utav "Förlusten" som jag tänkte svara på i dag. Den handlar om yoga och att finna ro, hur det är att resa "självsam" och att flytta hemifrån. Men mest handlar den nog om självkärlek.

Från Förlusten: Jag funderar också på att åka någonstans. Hitta mig själv i något annat land. Jag har redan varit i Australien och NZ tidigare med mitt ex. Resan var underbar stundtals, men gick mest ut på att ha heta diskussioner och småtjafsa konstant. Vilket sög och jag längtade hem. Jag var på Bali i augusti/september för att hitta mig själv. Eller mer för att fly. Då reste jag med en kompis och vi gjorde saker heela tiden. Kan nog räkna på min hand dagar/kvällar som jag var ensam.

Sedan var planen att åka till NZ i november, men jag har fortfarande inte kommit dit. Min kompis (som jag reste med på bali) är redan där, men hänger med backpackers osv, men frågar när jag kommer. Vilket är sådär då jag inte är säker på om jag pallar nu.

Mitt huvud är full av hjärnspöken och jag funderar på att gå och snacka med någon. Kanske även fixa en egen lägenhet. Kände du att det blev bättre när du flyttade hemifrån? Hur var yogan osv i ubud? Tror du att jag hade hittat ro, eller kan man finna denna ro någon annanstans? Typ genom att flytta till en lägenhet? Puss.

Om att resa själv.


Kära Förlusten, 
vi börjar med det här med att resa, tycker jag. Det låter som om du längtar efter att resa själv, att resa "självsam" (ett ord som inte verkar finnas i ordlistan, kanske för att jag har hittat på det, hur som haver tycker jag att det är ett bättre ord än ensam, ensamhet kan vara en kall känsla som svider och som inte är självvald, men självsam är ett ord jag använder när jag valt själv att just vara själv). När det gäller min resa så var idén från början att åka med en vän. Vi var båda peppade och redo men så kom hon in på drömutbildningen och jag tog därefter beslutet att jag åker ändå - själv. Det blev en helt annan resa än om jag skulle haft sällskap. Att resa med andra handlar om att lära sig samarbeta med andra, lära känna den andra bättre och lära sig kompensera, med mera. Att resa med sig själv handlar om ungefär precis samma sak, faktiskt, fast ändå precis tvärt om! I stället för att lära dig samarbeta med någon annan lär du dig sammarbeta med dig själv, alltså ta beslut och känna efter vad det egentligen är du, själen och kroppen vill. Likaså handlar det om att lära känna sig själv, ända inpå det allra djupaste. 

Vad vill du ha utav din resa? Det är en jättebra fråga att ställa sig inför ett äventyr. Själv ville jag samla verktyg att ta med mig hem, för att göra livet lättare att leva, då jag också haft det stökigt i hjärnkontoret och många spöken som hemsökt mig. Jag tackar universum för att det blev en "självsam"-resa. För jag behövde verkligen lära känna mig själv på djupet för att förstå vad jag måste göra för att livet ska levas utan mentala käppar i kugghjulet. Att du inte har kommit i väg på din NZ-resa kanske har att göra med att du just nu behöver ta hand om dig själv och fokusera mer på en inre resa än en med din vän och nya vänner, aka backpackers? Om så är fallet ska du veta att jag förstår dig, och jag känner igen mig. Under min resa skulle jag alla gånger valt att vara själv före att umgås med andra, delvis för att jag är introvert och alltså blir av med väldigt mycket energi i sociala sammanhang (även fast jag många gånger älskar att vara social och träffa nya människor) och delvis för att jag behövde ta hand om mig själv, lära känna mig själv och alltså fortsätta på min inre resa

Om bali, yoga och att finna ro.


Nu till yoga, Ubud och att finna ro. Jag tänkte egentligen vara på Bali i sex veckor. Men, efter tre månader så kändes det inte lika roligt att boka nya resor och hotel/hostel längre. Jag längtade efter familj, jul, vinter och decemberbestyr, och någonstans så kände jag att jag var klar nu. Som om jag funnit vad jag letat efter, ungefär. Som om jag funnit ro. 

Så jag stannade bara i Ubud i två veckor och var på Yoga barn varje dag, ofta fler än ett pass om dagen. Yogan i Ubud var, som du kanske förstår (eftersom jag var på Yoga barn cirka jämt) väldans bra. Fantastisk till och med. Yoga barn erbjuder så mycket mer än hot yoga, power yoga och vinyasa flow, där kan du även besöka en "womens circle", gå på grupp-meditation, prova pranayama, yin yoga, restorative yoga och en massa andra nya och spännande klasser som inte är lika vanliga att träffa i Sverige. Mycket utav min ro fann jag absolut på Yoga barn. Jag mötte mina rädslor under flera utav passen och att känna till sina rädslor - att känna till sitt inre - är en väldigt viktig del på vägen till själslig ro. 

Men, du behöver inte åka till Ubud och Yoga barn för att finna din inre ro. Att resa "självsam" var den huvudsakliga anledningen till min nyfunna inre ro. Det handlar om självinsikt, det handlar om själv-acceptans och det handlar, framförallt om självkärlek. Och att älska sig själv handlar mycket, i sig om att ha god insikt i vem en är och vad en värderar samt att acceptera det. Du kan inte alltid välja vem du är. Jag insåg under min resa att jag i första hand är introvert, och att det är något som sitter så djupt i mig att jag tjänar mycket mer på att acceptera mina introverta sidor, än att försöka göra mig till någon annan. Jag behöver självsamhet för att få energi och så är det bara! Den insikten, och den acceptansen har hjälpt mig oändligt mycket - framförallt har min självkärlek ökat i höjder sedan dess.  

Så finns det så klart en hel del du kan göra på hemmaplan för att finna inre ro också. Ett förslag är att lära dig meditera och praktisera mindfulness. Att vara mindful innebär så mycket mer än att vara här och nu. Mindfulness hjälper dig förstå dig själv, höra dina inre röster (rädslans röst, egots röst, intuitionens röst, och de röster som kommer utifrån, exempelvis från samhällsideal) samt att hantera stress, hjärnspöken och oro. Jag kommer skriva mer om mindfulness + meditation i framtiden, så om detta känns som något som skulle kunna hjälpa dig - stay tuned! 


ph: pinterest.com

Om lägenhetsdrömmen och att flytta hemifrån.


Efter att ha läst min, något långa test ovan kanske du förstår hur himla individuellt det här med att finna lycka i en egen lägenhet är. Vissa mår jättebra utav sociala sammanhang, framförallt får många mycket energi från sociala sammanhang och därför skulle må väldigt bra att bo i hop med andra, och ofta må mindre bra att bo själv. Samma visa tvärtom. Jag mår jättebra av att bo själv. Men i hop med andra har jag lättare till stress. Ett exempel var när jag flyttade hemifrån. Jag mådde väldigt bra i att bo själv, men så flyttade jag i hop med en kompis. Vi kände varandra visserligen inte från början, men vi var menade att bli vänner och gick snabbt från bekanta till bästa. Jag älskade och älskar än min roomie. Men att bo med någon annan tog väldigt mycket energi. Att hela tiden ha människor omkring mig och att ofta känna press från andra att umgås, att vara till lags, att säga ja, gjorde mig stressad. Notera att detta var innan jag for på min resa och lärde känna mig själv, mitt inre och mina introverta sidor jag (tillskillnad från då) nu vet att jag har. 

Men en vet inte förrän en provar, eller hur? Allt du gör, varenda steg på din resa är ett steg på din väg mot inre ro. Vill du finna ro, så kommer du göra det. Lär dig från varje misstag och lyssna inåt. Mår du bra i att bo i hop med någon?  Fundera ut varför! Mår du bra i självsamhetens värld? Funder ut varför! Lär känna dig själv. Ta hand om dig själv. Fortsätt på din inre resa. Den som handlar om självinsikt, om själv-acceptans och, framförallt om självkärlek. Och minns att, att älska sig själv handlar mycket, i sig om att ha god insikt i vem en är och vad en värderar samt att acceptera det. Du kan inte alltid välja vem du är. Lär känna dig själv. 

Och ps. Det är alltid värt att gå och snacka med någon.

Kärlek, 
Hannah

listan om mig.

Vallar av snö.