2015.

2015.

6 saker jag lärt mig tvåtusenfemton.

Som många gör när december närmar sig sitt slut tänkte jag också summera mitt 2015, gå tillbaka i arkivet, gräva fram fotografier och skriva om vad jag tänkte och gjorde i januari, februari, mars och så vidare. Men det finns inte så mycket bilder från 2015. Det finns mycket minnen däremot. Tankar. Det tynger mig att fundera på hur jobbigt det faktiskt varit. Samtidigt som mycket har varit sagolikt, och jag kan ä-r-l-i-g-t säga att allt har lett mig fram till där jag är idag vilket jag ser som en ganska så fantastisk punkt i livet.
Så, årets summering kommer bli lite annorlunda. Den kommer bli i form av en lista på saker jag har lärt mig i år, 2015. Och här kommer del ett!


▲ Minimalism | Har en ett sinne som lätt blir rörigt, då blir det inte mycket bättre om en har det rörigt utanpå också. Mitt rum är min fridstad. Och ju fler saker jag har ju rörigare känns det. Jag hurrar för minimalismen, har du inte använt sakerna de senaste 6 månaderna - gör dig av med dem! Skänk eller ge till någon som behöver det bättre, töm på små prylar och böcker du aldrig läser (eller kommer att läsa). Tänk på energierna. Tar saker energi eller ger de dig energi? Ju mindre prylar jag har desto mindre rörigt upplever jag min omgivning. Detsamma med mina klädval. Och även med mina att-göra-listor, som jag kommer skriva mer om. Tänk minimalism 2016, och se om du upplever ditt inre lättare att handskas med när det är ordning, reda och rent ute. 

▲ Intuitionen | 2015 var året jag lärde mig lyssna till intuitionen. Och tro mig, det var ingen lätt väg och jag har många "misstag" som jag lärt mig från. Inuti dig finns en himla massa röster. Rädslan har sin röst, kreativiteten har sin röst och intuitionen och egot har också varsin röst. Egot samarbetar mycket med rädslan och egentligen vill de båda bara skydda dig från sådant som är läskigt. Egot kan vara rösten som jämför dig mycket med andra och vill eftersträva perfektion, egot vill pusha dig till att vara guldmedaljör i allt du gör och tar inte hänsyn till din inre röst som är intuitionen. Intuitionen är för många magkänslan, för andra är det hjärtats röst. Tänk dig att universum har lagt ut en väg för dig. En väg utav välmående och lycka. Det är när du följer intuitionen som du hittar den. Följer du däremot egot kan många "misstag" göras och omvägar tas. Dock, är det viktigt att förstå att livet också ska bestå av misstag, problem, lidande och omvägar. Den lyckliga vägen är svårfunnen utan insikt och förståelse. Genom att ta omvägar och lära sig av dem, precis så som misstagen finner du verktyg och insikter som hjälper dig tillbaka på lyckans väg. När du sedan är där, lyssna på din sanna röst. Vad vill du egentligen? När alla pratar om att fira nyår på stadens största fest så kan egot vilja pusha dig dit så att du inte missar något eller så att ingen tror att du inte är rolig eller tror att du är en tråkig person. Egot vill bara skydda dig och kan använda de mest befängda anledningar till det. Men kanske, om du lyssnar på din inre röst så hör du ett annat förslag. Stanna hemma, ta ett bad, se på en film, ät glass och ta hand om dig själv! Ur detta exemplet, vilket allternativ tror du ger dig mest lycka och välmående? Att följa det stränga egot - eller den välgörande intuitionen? 

▲ Öppensinnad | Jag har nog inte varit i kyrkan sedan jag var tio år gammal. Jag hoppade av mitt konfirmationsläger och under en lång tid skakade jag på huvudet till allt som hette religion. Och det är inte så konstigt egentligen. Allt vi hör på radion och i televisionen är negativeter angående religioner. För många är religioner den enda anledningen till många krig och just därför ska en hålla sig så långt borta från en tro som bara möjlig. Men om vi tänker ett snäpp längre då? Om religioner skapar krig - varför gör det det? Är det verkligen böckernas och profeternas fel? Kanske. Men jag tror att det finns en hel del snubbar som praktiserar sin tro som om det vore ett handbollslag. "Mitt lag är bäst alla andre är pest!" ungefär. Det förvånar mig inte att det blir krig när en fördömer allt och alla som inte är enligt ens egna åsikt. Jag tycker att det är viktigt att vara en öppensinnad människa. Att inte bara se på ytan till människors religioner, så väl som hudfärger, åsikter, bakrund eller sätt att leva på. Alla har sina anledningar till varför de valt det liv de lever, varför de klär sig som de gör och praktiserar den religon de praktiserar. Var öppensinnad, fråga en extra fråga och tänk ett steg längre.  

Under min resa på andra sidan jorden träffade jag på en himla massa människor jag kanske inte skulle talat med för några år sedan. Människor som alla ser olika ut, klär sig olika, pratar olika, praktiserar olika (eller inga) religioner, värderar olika saker och kommer från olika bakgrund och så vidare. En lär sig snabbt att bakom det som i första hand tycks märkligt finns minst lika spännande och fantastiskt och härliga egenheter som mina vänner här hemma innehar. Att vara öppen och inte döma tror jag tar en längre, på större äventyr och mer fantastiska platser än om en stänger ute sig på grund av vad televisionen säger.

▲ Spiritualitet | Och på tal om religioner och att vara öppensinnad, 2015 var även året då jag upptäckte och öppnade upp mig för min mer spirituella sida. Jag har länge haft en viss dragning till religioner och spiritualitet. Och kvantfysiken har inspirerat mig att se universums makt och energier. Men det var inte förrän efter att ha läst Eat, pray, love (som är en HELT annan saga än filmen) som jag verkligen började praktisera min spiritualitet medvetet. Inom meditationens-och yogans värld finns mycket religiöst och spirituellt. Yogan i sig själv härstammar från både buddhistiska och hinduismens traditioner, och meditationen likaså. Men att jag själv valt att tillägna en del utav mina meditationer till tro och högre makter, att jag bär på hopp och tro att det finns utomstående krafter som hjälper mig, att det finns en mening bakom många händelser och att jag och universum samarbetar, delar energier, att vi alla, allt från vatten till människor till planeter delar energier., det är nytt för mig. Och säg mig, (och det här förstår jag att en kan tycker är helknäppt, men jag är ju ganska knäpp också - and I love it) om universum skapade händelser som det att planeter skapas och att big bang sker - det vore inte helt orimligt att universum kan skapa händelser i mitt liv också, vore det inte?

Dock tänker jag inte så noga på det. Jag tänker inte så djupt och bryr mig inte om att finna logiska och vetenskapliga förklaringar på allt. Spiritualitet får mig att må bra. Att be och att låta mig tillägna mina meditationer till saker utanför mig får mig att må bra. Så jag önskar att fortsätta praktisera och lära mig mer om min spiritualitet.

▲ Vänskapslycka | Kort sagt: att ha någon att ringa när en känner sig ledsen nere och alldeles ensam. När en inte orkar vara stark längre, är en inte kan gå till skolan för ångesten river en inifrån, när det ända som gör en levande också är destruktivt. En behöver sina vänner. Och om jag vill ha vänner som är där för mig, så behöver jag också prioritera dem och låta de vara där för mig. Vänskapslycka. Det spelar ingen roll hur självständig du är, hur mycket du än kan klara dig själv - alla behöver en nära vän. Minst en. 

▲ Det räcker med att be om ursäkt en gång | Jag har en djupsinnig rädsla för att göra fel som gör att jag säger förlåt ofta, jätteofta. Även fast jag inte gjort något, även fast det inte är befogat, som om jag kämpade för att få en guldstjärna utav alla jag möter slänger jag ut ursäkter och förlåt för att vara snäll och visa artighet. Men det gör mig också svag. Att be om ursäkt för att få låna toaletter för att komma för sent, eller för tidigt, jämt, jämt, jämt. Det är lite som om jag behandlar alla som drottningar och kungar, men jag då?  Det räcker dessutom med att be om ursäkt en gång. Dåliga samveten tär på självförtrenden. Red ut och sedan får det vara klart. Sätt inte någon annan över dig.

Kärlek, 
Hannah

onsdagsnovell.

onsdagsnovell.

om kreativitet och lek.

om kreativitet och lek.