Lund - Och här går jag nu.

photo source: pinterest.com

decembereftermiddag. två dagar sedan jag kom hem till Sverige och jag är i lund för första gången. det känns märkligt. jag tänker på alla gångerna jag gått med huvudet i marken och rivsår i bröstet. alla gånger jag skyndat mig från, skyndat mig till, med magont, hjärtklappning och tårar i ögonvrån. en utav mina favoritstäder har också varit den plats där jag blöder som mest. 
men jag är på andra sidan nu. jag tog mig igenom och tog mig ur. gymnasiet slutade en dag precis som allting tar slut och min mössa kastades upp i luften och jag tog några sista dansanta steg på flaket och sedan var det aldrig vi mer. jag och min stad bröt upp. ett år senare skulle jag flytta till en annan stad sex timmar bort. ännu ett år senare skulle jag packa en grön ryggsäck och resa flera oceaner bort. till att slutligen, i dag, komma tillbaka och se glittergranen på stortorget igen. julskyltningen på stenugns bageriet. girlangerna som klättrar mellan väggarna vännerna som studerar och sörplar kaffe på caféerna.

och där går jag. rakryggad, den här gången. jag ser plötsligt staden i ett annat ljus. självsäkert går jag på kullerstensgatorna, förbi tusen minnen som påminner om allt som ömmat. det är decembereftermiddag och jag tänker på alla gångerna jag gått här och undrar om det någonsin skulle sluta göra ont. pluggstress och kärleksbekymmer, att inte trivas i sin egen kropp och att försöka bära på mer krav än vad själen rymmer. och plötsligt är jag på andra sidan allt. jag tog mig igenom och ur. och här går jag nu, fri, lättad. självsäker.
och där går du. så många gånger jag har sett någon som påminner om dig, undrat om det var du. den här gången ser jag dig bara i tre hundradels sekunder. men det räcker. jag vet precis att det du. 

det går någon bredvid dig.

hon håller dig i armen och tittar upp mot något som du pekar på. lund är inte din stad tänker jag. men kanske är det hennes. kanske är du här för henne. och vet du, det glädjer mig. det gör mig glad. jag tittar bestämt framför mig. blinkar inte förrän jag är miljoners procent säker på att jag passerat dig. det första jag tänker är att det är meningen. och jag ser upp på himlen som nästan mörknat nu. tänker att universum valde att jag skulle se dig, just precis idag utav en anledning. allting har sin orsak. det är så jag tänker nu förtiden. och det hjälper mig. för det gör inte ont att se dig. så många gånger jag trott att jag skulle falla i bitar av att se dig igen. hugg i hjärtat och en flod utav tårar. det ömmar lite i bröstet, men förvånande, så är jag glad. glad att du har henne. glad att det inte är jag.

i månader funderade jag på varför vi aldrig blev ett vi. vems fel det var. om jag var skyldig ursäkter. om jag kanske borde hata dig. om jag kanske ännu älskade dig. och nu, nu är jag tacksam för våra dagar. nu är jag glad att vi inte kämpar som vi gjorde då. som jag gjorde då jag önskade mest av allt att du var min och att jag var en sådan som du ville ha. dina drömmars drömmar, precis så ville jag vara. och jag var inte sann mot varken dig eller mig. 
jag önskar att du är sann mot henne. och jag önskar att hon är sann mot dig. att hon vågar säga ifrån. att hon säger till när du sårar, att hon säger till när hon är kär, att hon vågar se in i de där ögonen och säga precis som det är. 

jag vet inte precis varför jag fick se dig idag. meningen. jag kan inte sätta fingret på det där än. men. vad som var viktigast i dag var att jag fick se, att det finns en tid efter allt som ömmar, även det som ömmats som mest, då en står på andra sidan. då en är stark och självsäker och tycker om sig själv igen. kanske till och med älskar. kanske till och med slutat titta ner i marken. en tid då en är tacksam. då en tittar upp mot skyn och ler. ler för hur viktigt det är att minnas. det klyschigt och det är sant, men svårt att förstå när allting svider. det finns en andra sidan allt. en kan ha lite ont i bröstet när en påminns. men så går en hem och är sig själv igen. stark. det finns en andra sidan allt. 

jag tog mig igenom och tog mig ur. och här går jag nu, fri, lättad. självsäker. och jag ska ta mig igenom och ur allt det andra. och jag ska gå på gatorna igen. fri, lättad, självsäker.
namaste. ॐ

om min resa - frågor & svar del ett.

vykort från tidigare jular.