om mål, drömmar och viljor inför 2016.

om mål, drömmar och viljor inför 2016.

Jag läser det överallt. Människor som skriver om deras mål, nyårslöften, drömmar och viljor inför det nya året. Såhär i början av januari är vi många som samlar önskningar och i små att-göra-listor inför vårat 2016. Och det är så fint, och inspirerande. Hur alla är enade om att januari är lika med nystart och att så många tillåter sig att vara öppna för förändring och jobba lite hårdare för att uppnå drömmarna, vare sig det gäller inre hälsa som yttre hälsa, karriär, relationer eller välbefinnande.Så inspirerande. Och bra.

Vilka är dina nyårsviljor? Vad vill du verkligen vara med om i år? Och hur tar du dig dit? Något jag ser att en del glömmer bort i sina listor är just hur en tar sig till målet. Är ditt mål verkligen något du vill uppnå 2016 - så himla, himla gärna - finns det en del hjälpande händer på vägen dit som du kan ta till för att just uppnå ditt mål, din dröm, eller vilja. Och de där hjälpande händerna, den där vägen dit, den tänkte jag hjälpa dig att hitta till i dag! Om jag får?

1. Inre vs. yttre mål. Inom positiv psykologi pratas det mycket om vikten av att fokusera på/prioritera sina inre mål i första hand. Inre mål kan handla lära dig något nytt, fokusera på en styrka som du har (exempelvis kreativitet), finna inre hälsa genom meditation eller lyckoruset i att hjälpa andra. Yttre mål kan handla om sådant som att tjäna mer pengar, bli berömd (exempelvis genom att uppnå ett visst antal följare på Instagram) eller att få en "snyggare" kropp (att träna kan beröra både inre-och yttre hälsa, frågan är bara vad målet är).

Jag skulle kunna rabbla upp en massa statistik och studier som jag - av någon anledning - har sparat i huvudet som pekar på att inre mål skänker människor mer lycka, och att yttre mål faktiskt kan skänka mer stress och oro än att ens komma i närheten av lycka, men i stället tänkte jag inspirera dig till att välja inre mål genom en video av Essena O'neill, former instagram famous som förklarar hur hon fick insikt och såg hennes, tillsynes "perfekta liv" i nya ögon. Klicka här.

2. Vägen. Alltså det här med vägen till målet, det är något så himla snällt och fint att sätta upp för sig själv. Att skriva ner ett mål som "att illustrera och rita mer" är ungefär som att be dig hoppa över en stor sjö. Du behöver en bro! En flotte! En båt! Något som hjälper dig ta dig över på andra sidan! Lite såhär kan en sådan "hjälpande hand" se ut:

- att halvera tiden jag lägger på facebook och twitter = att illustrera och rita mer
- att gå upp en halvtimma tidigare (och alltså gå och lägga mig en halvtimma tidigare) = att meditera varje morgon
- att sätta mobilen på ljudlöst när jag promenerar till och från busshållsplatser, skola, jobb et cetera = att njuta mer utav naturen

Fundera på vad som kan vara din bro, flotte eller hjälpande hand på väg till målet. Kanske är den hjälpande handen, exempelvis att halvera tiden en lägger på sociala medier ett bättre fokus att börja med? Men glöm inte målet, det där på andra sidan sjön. För det är ju motivationen.

3. Motivationen. Hur sjutton motiverar en sig till att uppnå det där målet? För det första så tänker jag att, om målet inte är motiverande i sig - är det verkligen ett mål för dig? Just dig? Det är så lätt att bli inspirerad utav andra och tro att dessa mål även angår sig själv? I tanken kan det låta ljuvligt att springa en runda varje kväll innan en går och lägger sig, sådär i vintermörkret med skenet utav månen och magisk mysimusik i hörlurarna, men om det slutar med att du blir vrålhungrig när du kommer hem, äter, får energi, får svårt att somna och därför svårt att gå upp i tid för skola eller jobb - kanske det inte passar dig? Kanske ska du springa på morgonen i stället? Eller förmiddagen? Eller eftermiddagen? Kanske är löpning inte alls din grej? Det gäller att sätta upp harmoniska mål, som passar dig. Så tror jag att du håller motivationen.

4. Om värderingar. Autentiska mål är också något som kan hjälpa motivationen massvis. Det är så lätt att anta mål som andra har satt upp för en, eller ännu tristare - mål som du tror att andra satt upp för dig! Kanske vill dina föräldrar att du ska plugga ett visst program, kanske vill din partner att du ska hjälpa till mer hemma, kanske säger någon till dig att du sjunger så bra du borde bli sångersa! Vart ditt mål än kommer ifrån, fundera om det verkligen är något du vill, du och du och du, det är ditt liv, ditt att designa, ditt att bestämma, ditt att kontrollera. Du är skaparen utav allt.

Så, hur sjutton vet du att det verkligen är ett mål som är autentiskt? Hur vet du att det är ett mål som passar just dig? Ett bra tips är att fundera på dina värderingar. Vad är viktigast för dig i livet? Vad värderar du högst? Här är några tips för att finna vad som är dina "grundvärderingar".

Först, ta fram ett anteckningsblock, skriv "mina grundvärderingar" på fösta raden och besvara sedan frågan, "vad, i livet är viktigast för mig?". Skriv ner allt, allt, allt som dyker upp. Döm inte, bedöm inte. Bara skriv, skriv, skriv tills du känner att du fått ut det mesta. Står det still i huvudet kan det hjälpa att kika på denna lista på olika värderingar.

Sedan, fråga dig själv "vad betyder _____ för mig?". På den tomma raden skriver du ner din värdering. Om din värdering är kreativitet kanske svaret är att kreativitet betyder avkoppling och lyckorus. Eller om ekonomi är din värdering kanske det innebär trygghet och frihet för dig.

Genom att veta vad dina värderingar betyder för dig kommer det bli lättare att välja dina topp fem bästa värderingar. Om det hjälper kan du börja med att rangordna dem, kanske genom att fundera på "om jag var tvungen att leva mitt liv utan en av dessa värderingar, vilken skulle jag ge upp? Vilken skulle jag ge upp först?".

Vill du läsa mer om värderingar och hur du finner vilka som är dina bästa och viktigaste värderingar kan du klicka här.

5. Harmoni. Glöm inte bort att vara snäll mot dig själv. Snällast i världen. Det är inte hela värden om du inte uppnår dina mål! Du behöver inte ha några må!l! Du går inte under, världen går inte under, ingenting skadas om du skulle lägga dina mål åt sidan för ett tag. Du behöver inte börja i Januari, du kan ha mål som bara angår sommaren eller som kanske börjar i september eller 2017 i stället! Det finns så mycker prestation idag. Är det inte skola och jobb så är det utseende, sociala medier, kreativitet eller bara att vara människa. PHU. Själv okrar jag inte sätta upp tokmånga eller tokhöga mål inför mitt 2016. Jag vill prioritera vänskap, för det är en stark och autentisk värdering för mig och jag vill hälsa på min morfar, mormor och farmor oftare. Ungefär så. Inget allvarligt, inget tungt, ingen lång att-göra-lista. Bara snällt och vänligt, personligt, viktigt och gemensamt har de alla målen att de passar in i mitt liv just nu. Just nu har jag både tid och rum för vänner och att fara till halmstad och hälsa på. Just nu i livet. Men de hade inte passat in för ett år sedan, då min vardag såg väldigt annorlunda ut. Så, slutligen. Var snällast. Var harmonisk.
Det är ingenting som faller i sär om du inte uppnår ett gäng mål. Viktigast är att du inte faller isär, eller hur?

Kärlek,
Hannah

ph: pinterest.com

förändring och förvandling.

förändring och förvandling.

weekday.

weekday.