feministkatt.

feministkatt.

♥ en liten stor bok.

värst vad jag läser nu för tiden! men jag älskar det. genom att läsa + gärna ta ett bad med minst en badbomb från lush och någon smörja i ansiktet gärna så kopplar jag som bäst av. och det är svårt för mig ibland, att finna ett sätt som gör mig riktigt avslappnad. men böcker hjälper! och här om dagen fick min syster denna i skolan (i skolan!! alla elever fick den!! på spyken i lund går hon <3) och jag som inte riktigt satt mig in i feminismen som den ser ut idag, då senast jag var en, liksom, aktiv feminist var två år sedan, slog mig bestämt ner för att läsa.

boken heter we should all be feminist (alla borde vara feminister) och är skriven av Chimamanda Ngozi Adichie.

".... vi lär tjejer att i en sådan relation att det oftast är bara kvinnan som kompromissar. vi uppfostrar flickor att se varandra som konkurrenter - inte om jobb eller prestationer, vilket jag kan tycka vara av godo, utan om männens uppmärksamhet." att feminism behövs kan en ju märka utifrån många aspekter, men utifrån den här synvinkel har jag inte riktigt tänkt förut. konkurrens? om killars uppmärksamhet? ja, en blir ledsen när en tänker på de gånger då detta faktiskt hänt och har synts till i samhället. 

feministkatt! molly är våran brud-katt och är tuffast i stan. många blir förvånande över att hon är tuffare än honom, charlie, grabb-katten våran. det tycker jag är en liten tankeställare till hur samhället faktiskt ser ut. grabbarna ska vara tuffast. brudarna ska vara rädda, blyga och försiktiga. 

fem (nya) tankeställare - varför feminist?

-  för... som sagt, att i samhället finns det ett synsätt som är att "grabbarna ska vara tuffast. brudarna ska vara rädda, blyga och försiktiga ", och om en kille/tjej inte lever upp till detta synsätt så blir människor förvånade. som om det inte skulle vara så, som om det är ovanligt och otroligt att en kille är mer rädd och försiktig än en tjej.

- för... att när en kille ropade högt ut i klassrummet att "tjejerna hör fan hemma i köket" skrattade alla. min syster upplevde det här, läraren vågade inte säga till och det var bara några få som inte skrattade, hon och hennes bästa vänner (både killar och tjejer). 

- för... att det är (och ni har ju hört det här förut) männen jag är rädd för på mörka gator, inte kvinnorna. och båda kan göra mig illa, alla typer av människor kan vara oberäkneliga. men det säger ganska mycket, tycker jag, att det är just männen en ska vara rädd för. 

- för... har ni någonsin hört en kille/grabb/mann säga att han är obekväm med att gå ut på krogen för att tjejerna inte slutar tafsa på honom, trycka upp honom mot väggarna och aldrig slutar smiska en på rumpan? nej. tänkte väl det. 

- för... att många killar/grabbar/män jag känner inte vill eller vågar kalla sig feminister eftersom de sänker sin maskulinitet och de är oroliga för vad andra  killar/grabbar/män ska säga.

det är är inte fullt så många viktiga anledningar som finns där ute, och jag är säker på att ni har många fler anledningar i tankarna, och om ni tycker att det finns en anledning, eller dylikt, som jag borde lyfta upp så skriv gärna en kommentar nedan. jag fyller gärna på listan, och är öppen för intressanta tankar och tyckanden, som texter, filmsnuttar och annat viktigt, viktigt, viktigt. ♥

alla borde vara feminister får fem av fem tekoppar då den är så liten och simpel men samtidigt så stor och viktig. läs den!! 

kärlek,
Hannah

KLARA.

KLARA.

liselotte.

liselotte.