om att designa sitt eget äventyr.

om att designa sitt eget äventyr.

ur arkivet | en fråga.

i dag har jag letat upp en fråga + ett svar ur arkivet. jag har fått många frågor den senaste tiden men en undran om sjutton en börjar planera, fundera och känna efter om en vill resa, vart en vill resa, hur en går till väga och om en ens är redo! här kommer mina tips. 

fråga: finaste hannah! jag måste fråga. jag ska antagligen åka till sydostasien/australien/nya zeeland (oklart ännu) i vinter. själv som du. jag bara måste komma iväg, du vet hur kroppen kräver det? men jag vet inte hur. var. vad jag ska göra. om jag ska vara på ett ställe hela tiden eller några stycken eller mer backpacka runt. jag vill se en annan del av världen, leva ett annat liv för ett tag. inte lika länge som dig tror jag, en-två-tre månader kanske. men jag undrar. hur tänkte du när du valde nya zeeland? förstår att du inte har planerat i detalj men vad tror du att du kommer ägna dig åt under din resa? och hur påverkades dina val av att du ska resa själv? fint om du vill svara. jag har följt dig sen coffeeworld's början och tycker så så mycket om dig och allt du skriver. <3

svar: åh. jag förstår hur du känner. det finns de som är ganska imponerade över hur jag valt att resa utomlands, själv. men sanningen är att jag inte har något annat val. jag vet inget annat än att jag måste. jag. måste. göra. det. här. hela kroppen skrek när jag tänkte på att gå tillbaka till plugget i höst. och den skriker ännu. det får bli senare. nu behöver jag vara själv, någon annan stans. för orkar inte mer kärlekskrångel, pluggstress och v-a-r-d-a-g. jag behöver en resa och jag behöver den nu.

jag har en ombokningsbar flygbiljett som tar mig hem från nz i april nästa år. men, beroende på hur mycket pengar jag lägger på de första månaderna så kan det bli tidigare. jag planerar alltså på att vara i väg 3-6 månader ungefär. hittills har jag bara planerat de första par månaderna, jag har skrivit ner en liten önskelista på platser och aktiviteter att bocka av, både på syd-ön och nord-ön och det är väl den jag tänker gå efter. jag är ganska äventyrslusten av mig och älskar allt som heter hav, berg, utsikter och vackra vyer. tänker besöka många nationalparker och gå olika vandringsleder, men även åka på valsafari, hoppa bungyjump och sådant turistigt. på vissa platser planerar jag att stanna en längre tid. bara vara i ett par veckor. läsa böcker. tänka. promenera. meditera. 

att det just blev nya zeeland är inte helt min förtjänst. jag skulle egentligen åka med klara. hon är också sagan om ringen-fan, precis som jag och pratade ofta om de vackra landskapen som hon ville besöka. vi började dagdrömma om resan tillsammans och när vi skildes åt i början av sommaren så var det ganska så bestämt att det var en resa till NZ vi ville göra i höst. idéen växte i mig. jag som hade haft en så tuff vår ville inget hellre än att åka i väg, så när hon en dag sa att hon ändrat sig tog jag drömmen i egna händer och började göra research och planera. och det var då jag blev kär. alltså, kolla på pinterest, googla, läs bloggarna och du ska få se. SÅ OTROLIGT VACKERT NYA ZEELAND ÄR. jag vill bita mig i stortån av förtjusning varje gång jag ser bergen, dalarna och de stjärnklara himlarna!

som jag skrev ovan så händer det att människor tycker jag är tuff som reser själv, men från mitt perspektiv är det egentligen precis tvärt om. i mitt eget sälskap är jag jämt i min comfortzone. att resa med andra däremot, hjälp. så kravfyllt det kan bli då! jag är väldigt trygg i mitt eget sälskap, så att resa själv, det känns mer bekvämt än något annat. 

5b40c74e8faaf198312211437c6621c5.jpg

så, till dig som känner för att fara på ett alldeles eget äventyr och behöver hjälp med att, liksom komma i gång kommer här ett gäng tips:

✈ pinterest | sök runt bland olika resemål som du är nyfiken på. kanske tokyo eller new york? sydamerika eller brasilien? en tur runt i asien? volontära i afrika? eller varför inte nya zeeland, indonesien eller australien? tänk inte mer än INSPIRATION just nu. låt dig inspireras. gör en mapp med alla dina drömresemål och sök dig fram efter vad som lockar dig mest. just dig. 

✈ se inåt | varför behöver du resa? vad kan resan göra för dig? själv behöver jag perspektiv. perspektiv på allt som är hemma. jag behöver stänga av mig från sverige och min värld här så mycket det bara går och se vem jag är utanför normerna, idealen, samhällets osynliga regler och krav. dessutom behöver jag komma över. komma över trasiga hjärtan och svidande sår. vare sig det är jag själv eller andra som skadat mig. därför tror jag att jag valt en plats där vackra vyer och självsamhet är stort fokus.

✈ diskutera | prata ut om dina känslor, funderingar, tankar, idéer och rädslor med någon som kan hjälpa dig finna en riktning. kanske mamma eller morfar, kanske en kurator eller psykolog, kanske en vän, eller kanske mig? jag hjälper gärna till och bolla idéer (i sådana fall: skriv en kommentar nedan vetta!). det kan vara väldans hjälpsamt att sortera ut alla tankar och på så vis komma fram till vad för resa du egentligen är ute efter. både angående din inre, och yttre resa.

✈ KOM I HÅG | att det här är DIN resa. ingen ska få lov att säga till dig hur den ska se ut, vad du borde eller inte borde göra och vilka personliga gränser du bör tänja. självklart är det utmanande för mig att resa till nya zeeland, och jag skulle absolut kunna utmana mig mer genom att resa med ett stort gäng andra människor, bo på hostel fulla av andra äventyrskidz. men någon måtta får det vara. det är bara jag själv som vet hur stora steg utanför min comfortzone jag är redo att ta. 

✈ börja planera. | om ens bara på skoj! så fort du fått en idé om hur du vill att ditt äventyr ska se ut, börja planera. det är ett jättebra sätt att känna på hur det skulle vara att genomföra äventyret. kika på platser du vill åka till och vad du vill göra där. googla, läs forum och bli medlem i olika fb-grupper (såsom "svenskar i nya zeeland") för att läsa vad andra funderar på gällande sin resa. 

✈ OCH DU? | om du inte trivs på din resa - åk hem. det är okej. att bara ge sig i väg är ett stort steg. och ibland kan det vara äventyr nog. en vet aldrig förrän en provat, eller hur? tag ett steg i taget. försök stänga ute borden, måsten och känn, känn, känn efter vad du, du och du vill!!

jag finns här och hjälper gärna. ställ en fråga nedan eller klicka dig in på min fb-sida och ställ en fråga där. och tusen tack för de fina orden om mig och mina skriverier, blir så himla varm och pirrigt glad. så fint av dig.

kärlek,
Hannah 

ph: pinterest.com

hannah ellen.

hannah ellen.

vinter.

vinter.