om ägg och lite annat.

om ägg och lite annat.

en inre förändring

. . . . . . . . . . . . . 

för nästan precis ett dygn sedan slogs ytterdörren igen och jag blev ensam kvar här. det är något ekande, men inte så mycket i brist på människor som på möbler. än har jag inte fått ordning på hallen, en gammal dörr jag hittade i källaren ska få agera skrivbord när jag väl hittar bra ben eller bockar till det och en stringhylla ligger fortfarande i sin påse väntar på att få pryda väggen ovanför sängen. men utöver det är jag väldigt hemmastad här i den nya lägenheten. tack vare så många veckors väntan har jag hunnit köpa både möbler och nya sängkläder, bokstavligen bäddat inför det jag hoppas ska bli en ny och bättre tid i mitt liv. och jag menar inte alls att mitt liv fram tills nu har varit dåligt, snarare tvärtom. jag har fantastiska människor i min närvaro, jag ägnar hela mina dagar åt skrivandet och känner i hela kroppen, hur jag brinner av skrivarvilja, har haft det så välbehövligt lugnt hemma hos mamma och pappa och jag är glad i både min historia, min bakgrund, och mina framtidsdrömmar. det externa livet jag lever tycker jag verkar helt fantastiskt!

dock, jag har ju inte mått så bra den senaste månaden. på insidan har varken det fysiska eller psykiska känts riktigt rätt. det har varit många krångliga besök på både vårdcentral och ett annat ställe för mitt inre. vad jag har fått reda på om mig själv, vad som är bekräftat är det jag tänkte berätta lite om nu. det verkar ju som om jag, framförallt när det gäller magen, inte är ensam med problemen och kanske kan detta hjälpa eller inspirera er som går igenom samma sak som jag

hos vårdcentralen fick jag först bekräftat att jag har ett bråck på magmunnen vilket har skapat bland annat ett problem med reflux. jag har själv inte märkt av symptomen något särskilt, men nu när jag medicinerats mot saken mår jag mycket bättre. symptom kan, förutom halsbränna vara ont i övre delen av magen, alla mina magbesvär är definitivt inte borta, men ont i övre delen av magen har jag inte längre vilket är himla skönt. under undersökningen syntes även ett början på magsår, vilket kan bero på stress eller en viss överkonsumtion av värktabletter. har jag migrän tar jag nu bara alvedon, då andra tabletter kan irritera såret, och jag försöker att inte hamna i stressiga situationer (lättare sagt än gjort). 

jag fick även min IBS konstaterad vilket både var skönt och krångligt att inse. skönt att det inte var något värre, men IBS går inte att bota bara sådär, det krävs att man tänker om mycket med kosten och gärna letar reda på vilken typ av mat som stör tarmsystemet. jag fick även under denna utredning reda på att jag har en ganska kraftig brist på viktiga vitaminer och mineraler, däribland B-vitaminer, D-vitaminer, kalcium och järn. 

det finns massor av kost-rådgivning när det gäller IBS, men alla funkar givetvis inte på mig eller dig. själv mår min mage bäst av tillagad mat och på grund av reflux är det viktigt att jag får i mig mina vitaminer genom kosten, i stället för genom tillskott. för nuvarande tar jag tillskott men försöker inkludera dessa ämnen "naturligt", utan att lägga allt för mycket vikt på "mat-tankar". den största förändring jag har behövt göra, en förändring jag själv kommit fram till, är att jag har börjat äta ägg. jag köper lokala eko-ägg och äter cirka ett om dagen. det är ju absolut oveganskt men jag måste säga att jag kompenserar upp det på ett bra sätt genom att börja tänka mer vegan när det gäller andra inköp, kläder, textiler, hudvårdsprodukter bland annat. 

jag har även slutat dricka alkohol och skulle inte tacka ja till en cigarett. kommer förhoppningsvis aldrig röka igen, men vad som händer i framtiden med alkoholen kan jag inte vara säker. men det känns faktiskt helt fantastiskt att vara utan. skulle nästan säga att det är "skönt att slippa". 

med ägg äter jag exempelvis svamp, avocado, sallad, persilja, lite gurkmeja peppar och salt, gurka och toppar med sesamfrön och frysta blåbär. gör sig fint till frukost som lunch mellanmål eller middag, i hop med en soppa eller gryta eller bara som det är. 

jag vill gärna berätta mer om det psykiska. men jag väntar ett par dagar med det. det blev mycket och tungt det här. men jag gillar förändringen, både i kosten och i vardagen. idag sken solen och prydde mitt nyslipade lägenhetsgolv med solkatter, jag har skickat in uppgifter till dagens deadline från just det underbara köksbord som synes ovan och en liten stund fick jag en vän bredvid mig i den gröna 40-tals soffan jag hittade på blocket. livet ska nog bli bättre snart. jag vill inte känna mig såhär ledsen och likgiltig jämt, vill orka roliga saker också, inte bara att laga mat och ge mig ut i vintersolen för att jag borde. vänner, dans, julmarknader och yogaklasser, jag hoppas på mer kraft och livspepp att göra allt som brukar vara roligt snart. mitt liv just nu är ett tydligt bevis på att ett perfekt liv rent externt inte behöver vad det som känns inuti. men, men, men jag tycker mycket min nya lägenhet, den är ju så himla fin. människorna runt om mig är så fina. jag tror bestämt att det här måste vända snart. 

har du några tankar kring min berättelse? några frågor? egna erfarenheter? dela gärna nedan. 
 

. . . . . . . . . . . . . 

kärlek,
Hannah

 

inredningstisdag

inredningstisdag

på en promenad björkträden.