den ultimata frukosten för vintern.

den ultimata frukosten för vintern.

 quinoagröt med golden mylk

. . . . . . . 

godmorgon vänner! det jag ska dela med mig av idag är kanske det bästa i matväg jag vet just nu! har ni hört talats om golden mylk? säkerligen. i malmö kan en exempelvis beställa det på raw food house och på ab smålands fik. och just så har jag utvecklat den bästa frukosten för min dumma mage, en varm och god golden-mylk-gröt! där den viktigaste ingredienser är gurkmeja, kryddan anses vara antiinflammatoriskt och har i studier visat sig hjälpa mot både IBS, depression, ledvärk och har en lång tradition inom ayurveda, där den används just för att lindra smärta och hämma inflammationer.

den näst viktigaste ingrediensen är då såklart mjölk, havremjölk som soya eller mandelmjölk. tre deciliter i alla fall, brukar jag tycka är nog per person. en kan göra lite som en vill! kryddorna är det också lite flexibelt med, kanel och vaniljpulver är i alla fall obligatoriska för mig. men ingefära, kardemumma, cayennepeppar, svartpeppar, nejlika, muskot och kokosolja är också ingredienser att rekommendera! 

såhär gör du min golden mylk:

 • 1dl soyamjölk
 • 2 dl mandelmjölk, värm mjölken på spisen tills det börjar ånga.
 • blanda i en tesked gurkmeja... 
 • ett kryddmått vaniljpulver
 • en kanelstång
 • ett kryddmått kardemumma
 • en nypa kryddnejlika

jag kokar alltid jättemycket quinoa på samma gång, som jag sedan spar i kylskåpet i glasburk. till denna frukost brukar jag ta 1-2dl som jag lägger ner i den kokande mjölken, blandar runt, tillsammans med färska dadlar, paranötter, bananskivor och färsk frukt, som kiwi.

ingredienser till quinoagröt:

 • 3dl goldoen mylk 
 • 1-2dl färdigkokt quinoa
  koka mjölken och häll sedan i kryddorna, därefter quinoan och därefter följande:
 • en näve hackade nötter, själv fördrör jag mandlar eller paranötter
 • tre färska dadlar hackade i bitar (bidrar med sötma till gröten)
 • färsk frukt, som kiwi, päron, äpple eller bär

det här blir alltså ingen geggig gröt utan snarare varm supergod mjölk med en kokt müsli typ. eller? nej jag vet inte hur jag ska beskriva det här mer än att det är sjukt gott och fantastiskt snällt mot min bråkiga mage. ursh. jag har så ont och känner mig så himla konstig jämt. funderar på om det är på grund av min medicin - omeprazol teva - som jag tar mot magsår? någon som tagit omeprazol och har haft konstiga biverkningar? 

. . . . . . . 

nåväl. önskar er en jättefin och snäll söndag!
kärlek,
Hannah

istället för på natten.

istället för på natten.

all this nothing has meant more to me than som many somethings.