frukost + en liten lektion i vitaminer

första december

. . . . . . . . 

det den första december och jag känner mig ensam. inte så att jag inte trivs där jag är, i min alldeles egna lägenhet, uppslukad av böckerna som tillhör de kurser jag läser, tända ljus i fönsterkarmen, fick till och med carola-abstinens såhär på morgonkvisten och blev förvånandsvärt rofylld av att höra nu tändas tusen juleljus eka i mitt lilla kök samtidigt som jag rör om i grytan och blickar ut över den lugna halvgrå morgonen där det är vantar mössa och overaller som gäller för de barn som cyklar med sina pappor till sorgenfris förskola som ligger bara några meter ifrån min trappuppgång.

jag trivs med själv-samheten, med en tillvaro som bara tillhör mig. snarare känner jag mig ensam då det är så tydligt att jag inte är barn längre. det är ingen paketkalender att öppna om morgonen att springa till mamma och pappa hoppa upp i deras säng och tacka för det fina skeivbock jag fått. det är inte tjugofem pepparkakor till frukost och oboy med kanelstång i. det är inte pyjamas med pingviner och morgontofflor i storlek kids 120. det är nu jag som ska bestämma över min egen julstämning, det är jag som har ansvaret att pynta och baka och köpa presenter till mig själv till andra hitta en lämplig julgransfot för under femhundralappen gärna och skapa min egen samling julkulor som under åren kommer att växa från en flyttkartong till fyra. det är en konstig känsla. inte dålig, inte heller helt bra. bara annorlunda. i kväll ska jag hur som haver fira lite första december ändå tillsammans med min vän kajsa. vi ska laga middag titta på julkalendern och dricka kanske varm choklad kanske te jag har inte helt bestämt kvällsmenyn ännu. hur som haver är det skönt att inte vara ensam, när man drabbats av det klassiska december-vemodet som säkerligen kommer återkomma nästa år och nästa igen också. 

hur som helst, det är också ljuvligt att december är här tycker jag. det är som att, så fort december träder in blir allt kanel-igt och varmt så mycket godare. idag vill jag dela med mig utav det som har blivit standardfrukosten (förutom de dagar då jag nöjde mig med en att äta me grapefrukt vilket inte är bra, jag tror att jag råkade bli lite dum i huvudet under de två dagarna tyvärr) den här veckan. det är en kryddig och god hirsgröt med smak av blåbär och gurkmeja!

gurkmeja ja. du hörde alldeles rätt! som ni vet vid det här laget har jag brist på både det ena och det andra när det gäller vitaminer (varför vet jag inte) och därför har jag sett det som en plikt för min hälsa att läsa på om näringslära och varifrån jag kan få de vitaminer och mineraler jag behöver för att må bra. och genom detta har jag funnit att gurkmeja är en ypperlig källa till både b-vitaminer så som järn kalcium magnesium och c-vitamin! 

rekommenderat intag är en matsked per dag men jag har inte ens hälften i min gröt då gurkmejan faktiskt har en himla distinkt och särskild smak som jag i alla fall inte är riktigt vad vid ännu. misstro mig inte, det är en god smak! särskilt i hop med kanel! men i lagom mängd. 

såhär gör du:

  • koka en knapp deciliter hirsflingor tillsammans med två deciliter havremjölk (fyll på med vatten om det behövs)
  • addera en halv tsk gurkmeja 
  • en halv tsk kanel, eller mer efter smak
  • en nypa salt och
  • låt koka i hop i fem minuter tills gröten blir krämig 
  • toppa med banan, hackade nötter, sesamfrön och blåbär

att den här gröten är toppad med blåbär har också sina fördelar! blåbär innehåller nämligen en hel jäkla massa bra ting för en vitaminjunkie som jag nu har gått och blivit. framförallt är bäret rikt på b-vitamin, c-vitamin, kalcium, fosfor med mera. 

och nu är det alltså december och jag vill så gärna ha snö och jag vill ha lugn i kroppen och kärlek omkring mig och kanske att jag går och köper mig en gran i helgen men egentligen är det viktigare än pynt och paket att jag tycker om livet i december. jag ska omsluta mig med så mycket kärlek jag kan få tag i från vänner och familj, jag ska ägna mig åt lugna bestyr och kanske en snö-dans om någon vet hur man gör en sådan för en vit jul vore ju ändå magsikt. tycker stockholm får vara snäll och dela med sig, och norrbotten med för den delen. nåväl. glad december vackra varelser!

för mer frukostrecept med gurkmeja:
- quinoagröt med golden mylk

. . . . . . . . . . . .

kärlek,
Hannah

under alla mina lager.

under alla mina lager.

inredningstisdag

inredningstisdag