hasselnöt och nejlika.

hasselnöt och nejlika.

en låt för dagen: jogalong - rozi plain.

juliga nötkakor.

kära fina varelser. igår var det fredag och julstämningen spridde sig som rysningar i mina vener då jag var hemma hos mamma och pappa och både drack glögg, klädde gran och tittade på harry potter. dessa tre i kombination är kanske det juligaste en kan tänka sig att få vara med om en fredagskväll, och det var verkligen magsikt fint. idag fortsatte myset och jag och mina föräldrar körde hit till malmö där bland annat en mumsig stund på atrium - ett nytt kafé för mig som jag definitivt kommer gå tillbaka till - och lite shopping stod på temat. därefter fick jag en liten stund att fixa fint hemma innan bästa elin kom förbi på fika. vi drack guldmjölk (kommer med ett superenkelt recept snarast) och bland annat fikade på de ljuuuuuvliga kakorna ovan!

strax innan klockan slog sex kramade jag elin hejdå och nu tillbringar jag kvällen själv. vill helst bara gå och lägga mig så snart som möjligt, men innan dess lär jag se i kapp på missade avsnitt av julkalendern och äta någon form av middag. ja, det är en sådan kväll. en med sorg i bröstet och tårar i ögonvrån och det tycks inte spela någon roll att jag varit omgiven av så många fina människor den senaste veckan det senaste dygnet de senaste timmarna.

det är en sådan kväll det är en sådan period och det ända jag vet är att det kommer gå över. jag gör mitt bästa, jag tycker verkligen det.

nu är det i alla fall dags att jag delar receptet på dessa drömmiga kakorna! innehåller ägg men det kan den kunnige lätt byta ut mot exempel linfrö + vatten.

det här behöver du:

blir ungefär tolv st.  | jämför med äpplena på bilden för att se ungefärlig storlek.
- 1 1/2 dl hasselnötter
- 1 dl mandelmjöl
- 1 tsk potatismjöl
- 1 krm kanel
- halvt krm ingefära
- halvt krm nejlika (mald)
- en nypa svartpeppar
- 1 krm flingsalt
- halv dl kokossocker
- 1 msk rårörsocker
- 1 ägg (testa med linfrö-ägg, borde funka)

gör såhär:

mixa och blanda samman de torra ingredienserna i en matberedare. låt hasselnötterna blir lagom hackade, men låt de inte bli till mjöl. knäck sedan i ägget och mixa samman. ta cirka en stor sked smet och forma med en händerna händerna. blir lättare om du blöter händerna i lite kallt vatten. platta ut kakorna på en plåt klädd i bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på tvåhunder grader i max tio minuter (kika då och då, de är klara när de fått färg).

låt svalna helt innan servering, så att de stelnar. sedan är det klart!

receptet är inspirerat av evelinas enkla nötkakor, men jag har bytt ut vaniljen mot julkryddor och gjort lite andra små ändringar. är hur som haver himla tacksam för hennes blogg då det finns massor av supergoda jul-recept med roligare ingredienser än vanligt vetemjöl och socker. älskar att experimentera med sådant som kokossocker, mandelmjöl eller hasselnötsmjöl till exempel. gjorde glutenfria pepparkakor här om dagen som blev ovanligt goda! mycket godare än mer traditionella peppisar. berätta om en vill ha receptet på dem för då skriver jag upp det genast! 

hoppas du får dig en fortsatt supermysig lördag. nu ska jag göra fruktsallad och se ikapp på julkalendern. 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

kärlek,
Hannah

fyra kreativa julklappstips

fyra kreativa julklappstips

vad jag önskar mig av tomten i år.