xmas snicker-bites.

xmas snicker-bites.

en låt för dagen: pretty paper - roy orbison

julgodis, igen!

. . . . . . .

kära vänner! alltså den här veckan kan jag faktiskt säga att jag fullkomligt bakat bort mina bekymmer. det kan ju vara bra ibland, när en går igenom en tuffare period att sysselsätta sig med sådant som lite tar ens tankar bort från det tunga och negativa. för mig har det varit bakning, träning och en massa avsnitt av historieätarna som hjälpt mig den här veckan. 

särskilt nu när julafton bara är ett par dagar ifrån gäller det ju för oss veganer / vegetarianer att preppa en massa mat att ta med sig till släkten som i mitt fall till åttio procent består av köttisar. idag tänkte jag bjuda er på ett himmelskt recept på snickersbars - xmas edition!

de här drömmarna är verkligen superenkla att göra, med få ingredienser och ingen tid i ugn eftersom de är raw! ja, förutom chokladen då. 

IMG_5657 kopia (kopia).jpg

när min kompis elin gjorde dessa blev dem hur tjocka som helst! mina blev mer som tunna små munsbitar (mumsbitar). så det här receptet kan en alltså tolka lite som en villd. det blir minst lika dröm-gott hur du än gör, kan jag lova dig!

vegan snickersbars xmas edition

. . . . . . . . 

det här behöver du:


- 3,5 deciliter färska dadlar
- 1 dl mandel
- 1-2 dl salta jordnötter
- 1/2 tsk vaniljextrakt (inte vaniljpulver)
- 100g mörk choklad (gärna eko + fairtrade)
- en nypa havssalt 

såhär gör du:


1) lägg mandlarna + 1/2 dl av jordnötterna i en mixer och mixa tills du fått ett fint mjöl.
2) addera 1 dl dadlar (urkärnade) i mixern, samt saltet och vaniljen och mixa tills du har en slät massa.
3) sprid ut massan på ett bakplåtspapper, försök forma till en fyrkant med raka kanter. ställ sedan in i frysen i minst tio minuter, medan du för andra lagret. 
4) mixa resten av dadlarna till en slät massa och ställ åt sidan. när tio minuter har gått (eller mer) bred på dadelmassan.
5) hacka resten utav jordnötterna grovt och lägg på dadelmassan. låt sedan stå i frysen i ytligare tio minuter (eller mer). 
6) smält chokladen över ett vattenbad. ringla sedan över chokladen med hjälp av en sked. låt stelna i rumsteperatur - ställ inte in i kylen, chokladen blir bäst om den får tid på sig att stelna naturligt. du kan välja att skära dina snickers i fem långa bitar eller dela ytterligare till femton mindre bitar - bites!

klart!

hoppas ni tycker om! annat julgodis jag har gjort: glutenfria hasselnötskakor med nejlika.

ps. som ni ser är det en alldeles ny design här på bloggen. bilderna är inte lika stora, men bortsätt från det tycker jag det har blivit jättefint här! vad tycker du? ris eller ros? 

kärlek.

den tjugotredje.

den tjugotredje.

vinterlistan.

vinterlistan.