livets granola.

livets granola.

och en utav mina absoluta favoritböcker

. . . . . . . . . . . . 

hej fina varelser! vad gör ni såhär i mellandagarna?  myser? äter långa frukostar och läser böcker? ungefär det är just vad jag sysslar med. den tjugofemte och tjugosjätte spenderades hos morfar och mormor, men idag är jag hemma hos mamma och pappa igen och i kväll ska jag tillbaka till mitt egna krypin i malmö. vilket ska bli skönt, men det känns också lite vemodigt.

bilderna tog jag hemma hos morfar och mormor. jag ville nämligen dokumentera, inte bara två suveräna boktips men också en knäppt jäkla god granola jag gjort! japp, slurp sa det bara!

till frukost på juldagen åt jag alltså det här: soyghurt med hemgjord pepparkaksgranola, en clementin och ja, där fanns ett äpple också men det åt jag aldrig opp! 

granolan är  enkel ingredienserna blandas i en skål och läggs på ett bakplåtspapper och rostas i ugnen på 100 grader i ungefär tio minuter. smakar valnötterna rostade så är det klart!

nötterna går att byta ut och lägg gärna till lite frön också, som solrosfrön, pumpafrön och chiafrön. ta det lugnt med agavesirapen om du inte vill att det ska bli för sött, och när det gäller flingsalt räcker det oftast med en liten nypa. 

säg till så skriver jag ett tydligare recept!

och böckerna då? jo! jag vet allt det här läser jag nu för andra gången. den är så galet bra, bara. jag älskar språket, men också handlingen. det är annika paldanius debutroman och som jag längtar till hennes nästa bok, vill bara ha mer böcker som den här. kanske får skriva en själv.  

såhär säger adlibris:

"hanna går på läkarlinjen. hon vet vad hon vet, minns allt, analyserar livet. för vad ska man tro på om inte vetenskapen har svaren? hon glittrar med sina vänner, de är amasoner med hud av okrossbart glas. är redo för vilken strid som helst. men under det intermedicinska året börjar glaset få sprickor. och när vännen filippa dras allt djupare ner i en depression bildas en hinna av rimfrost som inte går att skrapa bort. de lär sig att förlänga liv, fördröja död. men varför lever vi egentligen – och varför måste döden vänta?"

boken tar an ämnen som depression, kärlekslängtan, vänskap, liv och död. så viktiga ämnen som, även om melankoliska och till stundom sorgliga också är så himla viktiga att det skrivs om. 

boktips nummer två är novellen dolly av alice munro - som tog nobelpriset tvåtusentre. finns att köpa på novellix och är vad jag tycker en ypperlig julklapp om du kanske har någon kvar att köpa! finns en hel ask med nobelprisvinnare för den som är sugen!

nej, nu ska jag återgå till att mysa mysa mysa som sig bör under dessa mellandagar. igen; vad ska ni hitta på för något? och hur mår ni egentligen, nu när julafton liksom har varit? 

kärlek!

mellandagsvemodet.

mellandagsvemodet.

god jul!

god jul!