mellandagsvemodet.

mellandagsvemodet.

en playlist för humöret: a walk in the forest.

vad som känns nu

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

det ska blåsa upp till storm säger dom. utanför mitt fönster hörs redan vindarna som slår mot trädkronorna. tunna spräckliga grenar som piskar mot rutan. regnsmatter och de svaga tonerna från en spellista ur min dators dammiga högtalare. det är tredje dag jul eller vad det heter och jag sitter uppe med magont och tänker på livet. fastän de säger att jag tänker alldeles för mycket, och jag vet ju själv hur det gör med mig, så sitter jag uppe på utsagd tid och låter mina tanka styra mina känslor och vise versa.

jag tänker på julen, på klapparna och hur jag varje år får konstiga panikkänslor och en stor klump gråt i halsen när de ska delas ut. det började när jag var tolv och har aldrig slutat. jag blir alltid stressad och gråtig när tomten, eller tomtarna dyker upp i vardagsrummet och delar ut klapparna som sedan läggs på hög på någon stol och som jag inte kan öppna förrän jag gått iväg en stund, druckit ett glas vatten och kanske tröstats av mamma. varje år. tårar och en klump i bröstet. från sekunden tomten kommer tills han går. 

ibland tror jag att det handlar om kraven jag ställer på mig själv, att jag ska vara så väldigt glad och tacksam för allt jag får. ibland tror jag det är vemodet över att jag har så mycket och att det finns folk som har det så lite. men mest troligt är det att känslorna som uppstår är kvarvarande från min tidiga tonår då allting på julen jämt skulle vara perfekt - särskilt julklappsutdelningen. det börjar som ett sus i bröstet, liksom kittlas, och slutar med att jag ligger raklång på sängen och hulkar lite. 

julen har alltid varit en stor sak i min familj. det är julkalendrar och adventsmys och hur många paket som helst som dukas fram på vardagsrumsmattan. det är ett stort bord mat som det äts av i tre dagar, vörtbröd, kål i mängder, den vanliga laxen ägghalvorna köttbullarna, och så nu på senare år då jag och syster tar med oss en hel mängd veganska rätter. i två veckor stod jag i år i köksvrån och bakade. en annan skulle kanske känna sig överbelastad med allt det där som skulle ordnas, men jag tyckte det bra var skönt att vara upptagen. jag har mått mycket bättre de senaste veckorna, jag tror det är för att jag inte har haft tid att känna. 

och nu är julen så gott som förbi. visst, mellandagarna är kvar med sina saffransdoftande filmkvällar och nyår brukar alltid ha en touch av julens röda och glittrande melodier. men i kroppen känns det just sådär farväl-melankoliskt som det alltid gör när jag har lagt de minst sex senaste veckorna på en tid, ett firande, ett planerande för något som nu är förbi.

och vad blir kvar? jag ska fira nyår på mysigaste vis med ett gäng kända och okända i ett kollektiv i malmö och efter det ser jag fram emot att ta tag i några av mina nyårsmål jag planerat för.

men också: jag vill inte riktigt. 

på något sätt vill jag inte riktigt att ett nytt år ska börja. det känns för läskigt, det är nästan som om jag är nervös. kanske för att jag hade önskat att allt skulle vara ordnat nu. vitt papper, ni vet. sådär så att man kan få börja året på ny kula. kajsa ska till stockholm, det blir hennes förändring, justine ska nog spela in ett gäng låtar och någon annan ska börja i en ny klass få nya kompisar. jag mår fortfarande sådär, känner inte riktigt för något alls egentligen men skulle vilja känna allt för allt. lägenheten är fortfarande tom och kall - ännu i inredningsfasen - och hans namn dyker fortfarande upp lite då och då på mobilskärmen fastän det borde vara över för länge sedan. 

det kanske ska kännas lite knepigt att säga hejdå till julen. lite konstigt att börja ett nytt år, med samma gamla sår att tvätta och plåstra om medan så många andra har vita papper att börja måla på, nya projekt som är som kulor som redan har satts i rullning.

det känns lite ensamt. lite pirrigt. det är oron, det är avslutet, det är början. det är mellandagsvemodet. men kanske är jag inte ensam att känna så.

kärlek!

julbordet tjugosexton.

julbordet tjugosexton.

livets granola.

livets granola.