julbordet tjugosexton.

julbordet tjugosexton.

dags att gå igenom julbordet!

precis som förra året har jag dokumenterat hur årets julbord ser ut. det veganska alltså, för kött och mejeri-ätare fanns det givetvis en massa annat att förtära! men min syster och jag, de enda vegosarna hade helt annan meny. och den ska jag berätta om nu!

sillen, eller s*illen gjorde pappa gånger två. en löksill och en senapssill. istället för sill hade vi aubergine och min favorit var senapssillen. såsen var knäppt god!

så hade vi två pajer också. en filodegspaj med rosmarin och rödbeta och en grönkålspaj.

grönkålspajen var den som gick hem bäst! och så hade vi vettbullar också. så knäppt himla goda! lätt det absolut bästa på julbordet i år! smakar himla gott tillsammans med söt senap.

mormor hade gjort en grönkålssallad med cashewnötter och granatäpple. slurp!

kan vi inte bara praaaaata lite om det här med julmaten? för jag tycker inte att den är så värst festlig faktiskt? den är ju himla god! givetvis! särskilt s*llen. yumm. men kroppen min, den är inte lika nöjd. jag kände redan morgonen efter hur jag inte alls var så fylld på energi som vanligt. och efter tre måltider hade jag både ont i magen och kände mig alldeles depp i kroppen. nej, det är ju inte alls kul att maten som man äter - den som ska vara sådär särskilt god - bara gör en alldeles energilös och gör ont i  magen! efter en julhelg hos mormor och morfar var kroppen väldigt glad att gå tillbaka till det gamla vanliga. färgglada rotsaker, smoothies och gröna sallader.

men jag vet ärligt inte vad jag skulle vilja ha i stället? hmm. något att tänka på till nästa år är det i alla fall. den här maten ska ju ätas tre måltider i rad, eftersom vi stannar hos mormor och morfar enda till lunch den tjugosjätte. så nästa år önskar jag att maten är:

- mindre beige och mer färgglad!
- näringsrik och upp-piggande!
- och nytänkande! för varför måste allt vara så "typsikt julig" för?

vad tycker ni om julmaten? har ni någon favorit på julbordet? berätta.

kärlek!

bloggar som inspirerat mitt hem.

bloggar som inspirerat mitt hem.

mellandagsvemodet.

mellandagsvemodet.