jag duger så jävla mycket.

jag duger så jävla mycket.

en fråga och ett svar.

elisa:

✎ hej! jag utvecklade en ätstörning för 3 år sen nu och blev friskförklarad i januari förra året. sen dess har min uppfattning om mig själv gått upp och ner och just nu är den låångt ner på skalan. jag är bara nöjd med mig själv precis efter jag har tränat, vill äta massa godis/fika men får ångest så får jag gör det och hackar jämt och ständigt på mig själv i spegeln. pga viktuppgång så har jag fått massa stretchmarks på höfter, lår och ländrygg och jag vill inget hellre än att bara skala av mig denna hy och komma ut fräsch utan spår av ätstörningar på kroppen. hur gör man för att älska sig själv? hur ska man tänka angående fika och godis för att äta måttligt utan att få ångest? kommer jag någonsin kolla på mig själv i spegeln och känna att jag duger?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

✎ kära elsia, och alla andra med spöken i tankegångarnas korridorer, med små monster i hjärnans alla veck och kroppens alla valkar som bråkar, nyper och river, till er med en nyligen diagnosisterad ätstörning, till er med spår av en som var, till er med små fragment av jobbiga tankar, till er under stressfyllda dar. en behöver sannerligen varken kalla sig ätstörd eller frisk för att få lov att be om hjälp när det gäller det här med mat, vikt, kropp och prestationer. här kommer en lista till dig elisa, och alla andra i samma eller liknande situation, mina spontant bästa tips för ökad självkärlek och klarare tankar:

mina tio bästa tips i kriget.


1. sök hjälp. jag tror att en del drar sig från att gå till BUP/UMO/en kurator/en psykolog för att en tänker (som jag så många gånger gjort) att "jag är ju frisk nu, så varför ska jag prata med någon? är inte det ett steg tillbaka? jag borde vara frisk nu" . de är rädda att en hjälpande hand är ett steg tillbaka. men det är inte ett steg tillbaka, det är ett steg framåt. 
stå inte och stampa i det träsk du känner dig fast i. låt någon sträcka ut handen och dra dig upp. ett mantra jag ofta säger till mig själv är: du måste inte klara allt själv, hannah. hjälp är aldrig fel. och så är det! stå inte still.

2. byt ut dina yttre mål mot inre mål. istället för att önska att spegelbilden visar något annorlunda, något smalare, något mer perfekt, försök i stället önska att dina inre röster ska förändras. skriv ner: vilka krav har du på dig själv? vad tycker du om med dig själv? vad tycker du mindre om med dig själv? vilka är mina största önskningar just nu? blunda, ta ett djupt andetag och gå sedan in i rollen som din egen bästa vän, och läs dessa listor som om du skrivit dem om din bästa vän. är du en god vän, mot hen? var gång jag gör denna listan är svaret nej. jag har ofta en längre lista på vad jag tycker mindre om med mig själv än vad jag tycker bättre om med mig själv och mina krav är jämt för många. till stundom har mina stora önskningar haft med mitt utseende att göra, och som om jag vore min bästa vän önskar jag mig själv, idag, att jag skulle sluta upp med tramset att se mig själv med så kritiska ögon, och i stället se till att njuta utav saker, upplevelser, utsikter, äventyr, skratt och varma koppar kaffe i livet i stället för det nöjda i att känna sig perfekt framför sin egen spegelbild. 

läs om listorna/svaren på frågorna. och skriv, som om du skriver till din bästa vän, vilka krav som är rimliga att ha kvar, vilka saker du kan förbättra med dig själv, vilka saker med dig själv du borde älska bananas och vilka som borde vara dina största önskningar nu för att du ska må bra. byt dina yttre mål mot inre mål, och jag lovar dig ett mycket större leende på dina läppar.

3. slow down on social media. kort sagt: social media är alldeles underbart. men. det är viktigt att se upp med vilka intryck en matar sig med varje dag. har du tänkt på att de trehundra du följer på instagram, alla har påverkar dig och ditt liv? att deras bilder är som intryck och upplevelser du tar in varje dag? lägger du märke till dina känslor angående de konton du följer? avundsjuka? ledsamhet? inspiration? pepp? depp? ta dig en titt och analysera de konton, bloggar och feed du följer. vilka ger dig något peppigt, inspirerande, positivt och härligt? vilka gör dig ledsen, avundsjuk och stressad? 

avfölj hellre lite för många än för få. se hur det känns att bara omge dig med inspiration och pepp, än tunga känslor och press. jag lovar att det kommer hjälpa dig, för det hjälper mig. just nu är min maxgräns (på instagram) 100 konton. mer än så följer jag inte, på så vis kan inte vilket konto som helst få vara med i mitt feed och jag kan lättare fokusera på att välja att följa de som peppar och inspirerar, snarare än suger energi och självkänsla. 

4. älska dina (nya) förebilder. vem inspirerar dig mest? vem får dig att säga "jag vill bli mer som hen" eller "hen är så himla inspirerande!"? vems idolbild skulle du kunna tänka dig att sätta upp på sovrumsväggen? vem är din förebild?

och är hen en sund en? vilka mål får hen dig att vilja sträva efter? när jag besvarar de första frågorna dyker namn som dessa upp i mina tankar: elsa billgren, jessica day (zoey deschanel i new girl), lena dunham, jane birkin, astrid lindgren, bodil malmsten, morfar, min syster och greta i blues pills. jag känner efter vid varje namn efter energier - är de positiva eller negativa? idag är dessa namn, dessa förebilder endast peppande och energi-givande för mig. men förr hade jag andra namn på näthinnan. som tog energi och skapade mer press, stress, och känslor av otillräcklighet än något annat. fundera, känn efter, och skaffa dig, om det behövs, några nya förebilder. och älska. jag har bilder på dörren, i garderoben, i mobilen, i mina flöden och feed och ovan sängen på kvinnor, gubbar, karaktärer och figurer som inspirerar mig till att älska mitt inre och det liv jag lever (snarare än att peppa mig för viktnedgång och perfektioner). skaffa dig nya förebilder - och älska dem. låt de guida dig när saker blir svårt, låt de dekorera dina väggar och inspirera dig.

5. snälla ord. vad säger mobilen när väckarklockan ringer? vad står det på dina post-it lappar på spegeln? vad är det första du säger till dig själv när du vaknar? snälla ord kan du aldrig ge dig själv för mycket av. se så, var inte blygsam! säg att du duger: jag duger och jag duger så jävla mycket. snälla ord förändrar och peppar dig, mer än vad du tror.

6. musik efter mood. musik är en liten grej som kan påverka mycket. känner du dig stressad med tankar som snurrar alldeles för fort, så fort att du har svårt att andas? byt låt. eller slå på en ny en, en som lugnar dig. här är min lugnaste och mest omhändertag ande melodi just nu: klick.

7. låt det vara okej med en regel eller två. för mig både var, och är det väldigt svårt att sluta med regler kring mat och träning. jag har haft perioder i mitt liv där hela min vardag och nästintill allt jag gör var baserat på regler: såhär många gånger i veckan ska jag träna, det här ska jag träna, det här ska jag äta, så här länge ska jag äta, den här tiden ska jag gå och lägga mig, den här tiden ska jag vakna, det här är min morgonrutin, min kvällsrutin, det här får jag äta, det här får jag inte äta. och. så. vidare.

phu. det här med regler gör livet ganska trist och inte minst destruktivt. men ändå har jag så himla svårt att sluta omge mig med reglerna. därför tillåter jag mig själv, som en slags kompensation, och som ett lugn i mitt kontrollbehov (en helt annan historia) att tillåta mig regler, men gärna inte fler än en eller två. du kan träna två gånger i veckan för att orka bättre om dagarna, eller äta mindre gröna äpplen för du får ont i magen, gå och lägga dig och gå upp vid en tid varje dag för att du mår bättre av nio timmars sömn eller leva som vegan/vegetarian för miljön och djurens skull. huvudsaken är att MÅLET MED DIN REGEL FÅR INTE HA VIKT OCH UTSEENDE SOM FOKUS. 

8. tänk inte så mycket på mat. i mina jobbigaste perioder så brukade jag skriva en lista på tankenötter, alltså frågor till mig själv som är något klurigare att fundera ut. det kan vara frågor som: vad skulle jag göra om jag vann en miljon? vilket är mitt dröm-klädval? eller, hur skulle jag inreda min första egna lägenhet? i stället för att planera vad jag ska äta, tänka på vad jag har ätit och överhuvudtaget uppmärksamma tankar om mat (detta gäller även träning) så funderade jag på mina tankenötter. och så insåg jag hur jäkla mycket tankar jag la på mat och hur mycket kul och roligt jag kan tänka på, och dagdrömma om i stället. 

9. prata inte om matvanor, dieter eller vikt med kompisar. jag pratar en del om veganism, men då har jag fokus på politik, djurens rätt och spännande smak-kombinationer och recept, och inte på vad som är nyttigt, onyttigt, bra och inte bra att äta. jag undviker dieter och vikt och liknande ämnen som om det vore en brinnande eld. vill inte ens vara nära lågorna. jag vet att jag kan bränna mig alldeles för lätt. även fast jag är frisk. 

10. kreativitet -> mindfulness. min bästa hjälp mot onda tankar, destruktiva som snurrande, är mindfulness. du kan utöva mindfulness på många sätt, genom att meditera, yoga, promenera med musik, sitta med händerna i knät på en plats som lugnar dig (så som skogen eller vid havet) eller genom att vara kreativ. småpyssel, att rita eller redigera bilder tycker jag är otroligt meditativt och lugnande. klicka här för ett tips på en enkel och härligt kreativt pyssel du kan göra, som i alla fall gör mig med mindful, både när det gäller att inte låta onda tankar ta över mig, men också när det gäller mitt fokus: att fokusera på det fina som livet ger, och kan ge. 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

åh, bästa elisa, och alla andra med spöken i tankegångarnas korridorer, med små monster i hjärnans alla veck och kroppens alla valkar som bråkar, nyper och river. jag hoppas sannerligen att mina tips hjälper er. de kan tyckas banala, flera av dem. men små saker, små aktiviteter, gör stor skillnad! du behöver inte sätta igång med alla åtta punkter. välj ett, till och börja med. och se vart det leder. ta hand om dig <3.

kommentera gärna nedan om ni tycker om inlägg som dessa, jag har fler tips på lur, både när det gäller att hantera ätstörningar som att hantera breakups, utbrändhet/uttmattning, deppression, pluggstress och ångest och vill så väldans gärna hjälpa och peppa bäst jag kan (baserat på mina erfarenheter).

ph: pinterest.

kärlek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hannah

jenny.

jenny.

veckans tankesnurr.

veckans tankesnurr.