jimmie darling.

jimmie darling.

ett litet boktips.

kära hjärtanes, vad ska jag säga? en är visst sjukling igen. typiskt, men ändå värt minsann för jag fick mig en alldeles magisk göteborgstripp i går. vill berätta mer men det får bli en annan dag. orken är slut och jag ligger till sängs och varvar jazz med blues och väntar in tiden tills då min syster entrar dörren och vi börjar laga på kvällens lyxigt goda födelsedagsmåltid! morotssoppa med linser kokosmjölk citron ingefära och blomkål tänkte jag mig. hon fyller nämligen år idag! grattis allra käraste syster, utan dig vore livet hemskt tråkigt, svårt och svidande. dina kramar, dina ord, ditt skratt, dina själklara kommentarer:" vi är lite goa på mitten bara!" utan allt det där, vad vore livet - egentligen? bästa jenny. arton år på jorden. love you to the moon and back darling.

. . . . . . . . . . . . . . . 

och på tal om darling, nu är det dags att berätta vad jag tyckte om jimmie darling, lone, jackie, vita, paul och de andra i min senast utlästa bok!

den här veckan har jag nämligen läst beckomberga - ode till min familj av sara stridsberg. 

en helt fantastiskt välskriven bok. med en väldans fängslande handling. såhär beskrivs boken:

"när jimmie darling kommer till beckomberga mentalsjukhus börjar hans dotter jackie tillbringa allt mer tid där och när modern reser till svarta havet blir sjukhuset hela hennes värld. där finns läkaren edvard winterson som varje natt tar med sig jim och några utvalda patienter till sina stora fester vid lill-jansplan, där finns inger vogel som rör sig på gränsen mellan ordning och ödeläggelse och sabina med sina pärlor och sin bedrövelse. där finns också paul och kärleken, det verkliga vansinnet."

det är en otroligt vacker roman som en skulle kunna flyta igenom utan avbrott. läste ut den på bara ett par dagar. på onsdag träffar jag mina bokklubbstjejer och det ska bli så spännande att höra vad de tyckte om denna svidande, sorgesamma historia som på sätt och vis är så overklig eftersom den pågår innan för stängda dörrar, stängda kroppar, det är svårt att veta vad som gör ont hos en person när det handlar om psykisk smärta. men precis så är den verklig, då det pågår sådan smärta runtom oss hela tiden och jag själv kände igen mig allt för väl i jimmies lite distanserade sätt att betrakta världen på. 

skulle väl ge den 8/10 för att den var så vacker och enkel att ha och göra med, djup utan att vara för tragisk och märkligt lättåtkomlig trots att den nästan bara handlar om beckomberga och jackies sjuka pappa. hade den gått lite djupare in i tankebanorna hos de sjuka, delat med sig lite mer utav beskrivningarna utav personerna och varför just de bär på ett så svårt mörker, då hade jag kanske fallit ännu mer. men trots är det här bland det bästa på länge. tips, tips alltså. läs!! sara stridsberg är verkligen fantastisk, måste bestämt läsa mer utav henne. 

. . . . . . . . . . . . . . . 

 + + + 

som ett litet plus vill jag visa mina tre små söta kaktusar som mamma och syster köpte med sig från ikea igår! ställde dem ovan boken så ni kan se hur pyttiga de är. ska bestämt plantera om dem i några fina tékoppar tror jag. kanske något blommigt och kantstött eller i bronsfärgat glas.

nej, nu ska jag laga den där soppan, slå in ett par presenter och sedan kurera mig i form av systerkärlek kvällen ut! puss alla fina varelser. ni glömmer väl inte att ett nytt avsnitt utav min och elsas podcast kommer ut varje söndag? ta er en titt i bloggen här så får ni dessutom en riktig godbit i form av en högst rolig och skämmig bild på mig, tvåtusentretton. kanske inte i mina bästa år. nåväl! 

kärlek,
Hannah

luna lovegood.

luna lovegood.

jag skulle våga skriva om allt det där.

jag skulle våga skriva om allt det där.