tolv råd till dig med en ledsen vän.

tolv råd till dig med en ledsen vän.

vi börjar såhär: jag är ingen expert, jag skriver inte under på att alla tips i inlägget hjälper. alla tips är baserade på sådant som jag lärt mig av erfarenhet samt genom de kurser jag läst i psykologi, positiv psykologi och neurovetenskap. jag hoppas det kan hjälpa er alla nu, eller senare. för dig som har en vän, familjemedlem, käraste eller annan närstående som lider av psykisk ohälsa/ mår psykiskt dåligt kommer här mina bästa råd.  

. . . . . . . . . . . . . . . . . . 

- finns där och visa det. skicka fotografier av fina saker, platser, skogar, längder, små påminnelser om att livet kan vara något annat än det där som hen bär på. finns genom små hjärtan i inkorgen. finns genom extra långa kramar. finns genom en klapp på axeln. finns, finns, finns.

- var bestämd. ibland kan det hjälpa att vara bestämd, inte hård, men rakt på sak. personen kanske har stängt in sig i ett sovrumsmörker och om du känner att det skulle hjälpa hen att lämna sin destruktiva oas mot lite vårsol på balkongen. var bestämd. säg här, nu tar du den här filten, jag har satt ett glas till dig bredvid korgstolen, gå och sätt dig där istället. 

- tänk på termometern. ibland tror en ledsen människa att den är på +2 på termometern och att den har som mål att ta sig till +10. vart på termometern känner du själv att personen ligger? kanske är den faktiskt inte ens på plus utan på minus. det finns olika metoder som passar en person beroende på vart på "skalan" hen ligger. är personen på +2 kan aktiviteter, nya rutiner, att byta ut konton hen följer på instagram, att ha peppande post-it lappar på spegeln och att alltid ha blommor på nattduksbordet hjälpa. men om hen är på -7, så kanske första steget är att ta sig till -2, och då kanske det är andra metoder som hjälper bättre. en bättre typ av kost, mer solskensvitaminer, att gå till en psykolog, eller en läkare. försök se personen på skalan och hjälp hen sedan därefter.

- om personen inte är redo för att prata så kan du finnas där genom att hjälpa till med små praktiska saker. som att handla mat, städa, skjutsa, laga middag eller hyra film åt personen. små saker som behövs men som personen inte orkar göra själv. det kan hjälpa massvis för hen om att-göra-listan blir lite mindre och hen kan fokusera ännu mer på att bli frisk och må bättre.  

- små saker kan göra stor skillnad. ibland kan det hjälpa en person något enormt att få lov att prata. ta med personen någonstans där hen finner frid och trygghet. inte på ett fik i innerstan utan kanske till en vacker plats för promenad, vid havskant som i en stilla park. låt personen få prata av sig och håll hen i handen hela tiden. visa fysiskt att du finns där och lyssna. låt hen prata färdigt. ibland är psykisk ohälsa likt ett vattenglas som är fullt. låt vattnet rinna ut som ett vattenfall tills varenda droppe i glaset är ute. låt allt som känns och ömmar komma ut och låt det ta tid. det kan ofta skapa en väldigt skön känsla av lättnad hos personen som mår dåligt.

- ta personen på allvar. förminska för tusan inte problemen. säger personen att hen mår riktigt jävla dåligt, så mår hen förmodligen det. säger personen att hen tror att hen behöver hjälp, hjälp hen att finna hjälp. allt för ofta har jag hört om kommentarer som det går över snart, du kanske är lite förkyld bara, du ska se att det blir bättre i morgon, äsch, så farligt är det väl inte, du har ju hem och familj och pengar, det skulle kunna vara värre. enligt mig är alla dessa ord en förminskning som skulle kunna göra väldigt ont hos personen. ta hens ord på allvar, för stor är chansen att du är den ända, eller åtminstone en utav tyvärr väldigt få personer som gör det. 

- musik gör skillnad. en peppig spellista kan låta banalt, men har du inte själv känt lyckoruset i en riktig power-låt? en hejdundrande svängig låt? här är tre favoriter: o-o-h-child - nina simonesolw dance - tallest man on earth. san fransissco - christina hellström och björn olsson. 

- uppmuntra kreativitet. att pyssla, göra något med fingrarna, sy, måla, rita, klippa och klistra fina saker ur magasin, lägga pussel, ge sig ut på jakt efter blommor till en fin bukett, starta en blogg, gör en mapp på pinterest, bygga en bokhylla, något som kan ge hen en känsla av flow - att bli alldeles uppe och fångad i det kreativa och få lov att glömma alla svåra och snurrande tankar för en stund - det kan vara det som vänder allt. 

- det finns en chans att hens psykiska ohälsa tar makten över dig. vissa personer behöver mycket stöd och om du sträcker ut en hjälpande hand kan hen ta för givet att samtal när som helst, att ditt stöd när som helst, ska få existera. det är lätt att bli smittad av en annan människas negativa glasögon - så var noga med att sätta gränser och förlora inte dig själv i någon annans ohälsa. det kan låta tufft, men du har all rätt att sätta gränser! fundera på hur mycket du kan, orkar, vill och mår själv psykiskt bra nog att finnas där för personen. var tydlig och ärlig. och om personen behöver mycket stöd är det framförallt extra viktigt, tycker jag att se till att hen går till en kurator, psykolog eller får en extra hjälpande hand som tillsammans med din kan hålla personen ovanför ytan. 

- jag tror att det är livsviktigt för människor att få lov att gråta av sig. och något som jag själv känner hjälper jättemycket när gråten liksom sitter fast någonstans inuti är kramar. en kram kan släppa ut den flod av tårar som blockerats någonstans inuti. stanna upp och krama om din vän, låt tårarna porla tills det känns lite bättre för hen igen, håll om, fysisk närhet, en hand på axeln, det är ett underbart sätt att ta hand om någon på. 

- föreslå roliga saker att hitta på ihop. även om hen säger nej så betyder det ofta väldigt mycket att bli tillfrågad. du kan exempelvis föreslå att gå på bio, teater, se utställningar, besöka loppmarknader, ta en kaffe på stan, åka på en liten weekend get-a-way, ta en massage, gå på en konsert, ha en picknick, gå på en fest, en workshop, spana in en nyöppnad inredningsbutik. och även om hen har sagt nej till inbjudningar sjuttielva gånger på rak - sluta aldrig bjuda in. låt personen veta att det alltid finns ett liv att gå tillbaka till, även om hen inte är redo just precis nu. 

- hitta ett sätt att låta personen veta att hen inte är ensam. att det finns fler som gått igenom och tagit sig ur jobbiga perioder. vare sig det är något som hänt så som att personen har negativa eller jobbiga känslor, är deprimerad, har ätstörningar eller ohanterbart mycket ångest: ibland är det jätteviktigt att veta att det finns en ljusare tid, och ett bra sätt att visa det på är att dela historier om andra som kommit igenom det där tuffa. kanske har du en vän eller en bekant vars historia du kan dela, eller en blogg att tipsa hen om, eller en egen historia att dela. 

- ...dock är det viktigt, återigen, att inte förminska personens ohälsa. för hen är problemen de kanske allvarligaste i världen, ofta känns det som om en aldrig kommer må bra igen och att det inte finns något värre och mer smärtsamt än det som känns just precis nu. respektera detta. respektera, respektera, respektera. 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . 

besök gärna umo.se för att finna råd, tips och olika sätt att hjälpa en närstående. 
breakup? skicka denna videon till din vän, eller se den själv. tycker den är så hjärtskärande fin. 

kärlek,
Hannah

nedräknings-listan.

nedräknings-listan.

lillstugan - mitt lilla paradis.

lillstugan - mitt lilla paradis.