vem ska trösta hannah?

vem ska trösta hannah?

om pms.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

när jag var yngre trodde jag att pms - premenstruellt syndrom endast var ett annat ord för mens. jag hörde mest hur pojkarna skrek "hallå har du pms eller?!" till tjejerna som vågade sig på att säga ifrån (för tjejerna skulle tydligen inte få höras nej. att bestämma, det var ju pojkarnas grej). tyvärr är det först nu, många år senare som jag förstått att pms är något särskilt och att det inte är alla som lider av pms under sin mensperiod. framförallt inte sås vår pms som jag. idag tänkte jag berätta vad jag går igenom inför min mens. det sämsta, men även det allra, allra bästa! häng med!

här nedan har jag klistrat in vårdguidens lista på symptom för pms / pmds:

- känner sig orolig och ångestfylld
- får snabba humörsvängningar
- lätt börjar gråta
- känner mindre lust att hitta på saker
- känner sig trött och får mindre energi
- får svårare att sova
- blir svullen i kroppen och särskilt över magen
- känner av spänningar i brösten eller att de blir ömma
- får huvudvärk blir
- hungrigare än vanligt och sugen på sött

min pms

under vissa månader kan min pms vara svårare än andra - men det är alltid svårt. jag har hört om människor som får supersvår mensvärk och ligger och krampar på badrumsgolvet under sin mensperiod, under duschar fäller de tårar på grund av smärtan och vissa vänner till mig får ta väldigt tunga värktabletter för att orka med. så ont har jag aldrig haft utav mens. men psykiska svårigheter, däremot! det har jag ha berikats med i dubbla mängder! jag tycker det är himla skönt att läsa listor som de ovan då jag behöver bekräftelsen att det inte är mitt liv som suger, utan det är min pms som gör det. så - till er - här kommer några extra punkter till listan ovan - mina punkter om sådant som jag upplever under min pms:

- jag har dagar av hypermani då jag är ovanligt pepp, älskar att retas och beter mig som om jag har druckit sju koppar för mycket
- jag har dagar av total orkelöshet då jag inte vill träffa någon - någonsin, vill isolera mig så långt ifrån människor som möjligt och bara vara ifred hela tiden
- får sämre hy ungefär en vecka innan pms:en kickar igång
- jag fryser och är varm om vartannat
- får en otrolig ballongmage och känner mig därav svullen i hela kroppen, även brösten känns större och ansiktet känns ovanligt runt
- jag blir extra känslig mot ljud samt viss sorts musik, särskilt låtar som påminner mig om forna tider
- jag blir väldigt pedantisk och måste göra fint precis överallt hela tiden
- jag blir folkskygg, har svårt att vistas på platser med mycket folk, särskilt bland främmande människor och människor som är olika mig
- jag känner mig väldigt knyttig, liksom skör, omskakad - som ett litet knytt
- jag kan har långa stunder, ibland många timmar i rad med ett tryck mot bröstet och är därav väldigt lättstressad
- jag blir extra sugen på salt, choklad och varm mat. glöm raw-sallader - glöm all mat egentligen! jag vill bara ha choklad - salt och choklad. 

jag vågar ibland inte träffa någon människa när jag mår såhär. vissa månader känner jag mig helt utom kontroll och får för mig så mycket underligt under min mensperiod att jag inte vågar låta någon annan få vara med om det. mest är det känslor: irritation, depp och stress. ibland är jag så trött och slut att jag inte ens orkar ta beslut om vad jag ska äta till frukost och då kan det lätt bli så att jag bestämmer mig för att bli frukterian och bara äter frukt för att sedan totalomvända och sitta uppe till klockan tre på natten med havssaltschoklad och äter hektiskt hela påsen i tron om att det här kan mycket väl vara min sista dag på jorden. hejdå världen, jag kliver av! orkar. inte. mer. ungefär så kan det vara - samtidigt som jag är väldigt skör, och lite rädd. 

den analyserande perioden 

men! det finns faktiskt en del i denna vedervärdiga period som jag faktiskt uppskattar, tycker om och ja, kanske till och med älskar! en del som jag brukar kalla för den "analyserande perioden". att säga upp mig från jobbet, bestämma mig för att bryta upp med en destruktiv vana eller relation, våga säga som det är till någon som gjort mig illa, boka en tid hos en terapeut, slänga alla klänningar som är för små men som jag envisas spara ändå och att boka flygbiljett till andra sidan jorden är några utav de bra (visade det sig) sakerna som har kommit ur den analyserande perioden. 

i min pms grubblar jag mycket och tänker över mycket, och eftersom att humöret åker mer berg-och dalbana än vanligt så händer det ofta att jag faktiskt reder ut ett och annat! i min pms så förstår jag plötsligt hur illa den där personen gör mig och hur mycket jag längtar efter att resa och hur dåligt jag trivs på det där jobbet. i den analyserande perioden gör jag beslut som tycks vara drastiska men eftersom jag har funderat och grubblat på't länge så är det alltid mig givande! titta tillbaka de senaste månaderna och fundera - kanske har även du en analyserande period i din pms? 

med detta inlägg ville jag mest dela mina tankar - och se om det inte finns fler därute som känner detsamma. förhoppningsvis hjälper mina ord dig och kanske känner du dig mindre ensam? själv har jag precis överlevt en veckas mellanklurig pms och jag känner mig faktiskt som en jävla vinnare, som om jag tagit mig igenom ett freaking marathon. himmelskt bra, säger jag och klappar mig på axeln. och bra är ni med! hejja oss, heltenkelt! brudar!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .
dela gärna era tankar och symptom, samt gärna tips och råd angående er mens och pms!

kärlek, 
Hannah

vid grönska, tallar och hav, där väntar jag.

fem nya favvisar.

fem nya favvisar.