jag kan inte sova.

om sömn.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

när jag skriver det här är klockan 02:26 på natten. jag har vaknat och kan inte somna om. avskyr sena nätter på detta vis. när allt jag behöver och önskar är djupsömn men kroppen och tankarna uppenbarligen har alldeles för mycket att bearbeta och arbeta med för att jag ska få komma till ro. vrider och vänder mig, går och dricker ett glas havremjölk men inte ens det hjälper. ack. så nu tänkte jag, natten till ära fylla i en lista - en lista om sömn.

när brukar du gå och lägga dig? vid tio-snåret, gärna innan, så jag kan ligga länge och skriva dagbok och listor inför morgondagen, kanske lyssna på ett mysigt avsnitt av en favoritpodcast och ta igen utav dagens instagram-feed som jag brukar spara just till kvällen. men allt som ofta blir det mellan tio och elva. kids these days, eller vad säger ni?

när vaknar du? oftast åtta. min kropp vaknar när den vill den. aldrig innan sju eller efter tio om jag inte varit på nattliga bravader, men det händer inte så ofta det! åtta är lagom, sträcker ut mig som en katt det första jag gör, och gnuggar mig i ögonen som en femåring och sträcker mig efter vattenglaset då jag ofta är galet törstig på morgonen. 

är du morgonpigg? ja, det är jag nog, allt! väl vaken kan jag vara både kreativ, produktiv, glad och peppig utan problem. förutsatt att jag inte blivit väckt klockan sex. ryser vid tanken på att vara väckt innan jag fått den nattens välbehövliga sömn. då kan jag bli alldeles illamående och ångest-ig. 

vad gör du i sängen innan somnar? föst går jag igenom dagens instagram-feed, som nämnt. tycker verkligen om om att spara det till kvällen, det har blivit något att längta efter snarare än att kika lite då och då i förbifarten. sedan sätter jag alarm, skriver dagbok och så stänger jag sovrumsfönstret som brukar stå öppet ett slag innan jag blåser ut det lilla ljus jag brukar tända vid kvällsrutinen. 

vad finns på ditt nattduksbord? en liten kaktus, en mugg med vatten, en hudlotion, ett ljus, en hög med böcker och pennan till dagboken som jag gömmer under sängen. 

hur är din säng bäddad? om natten sover jag med två kuddar fastän jag bara använder en och är täcket ristat och svalt efter det där öppna sovrumsfönstret som står på glänt under kvällsrutinen. om dagen har jag ytterliggare fem kuddar och ibland lyxar jag till det med ett vitt överkast med paisley-mönster från indiska. men det blir ju smutsigt på nolltid det på grund av katt-tassar, te-kopps-fläckar och damm. 

vad är ditt bästa sova gott-tips? dagdröm dig till sömns genom att hitta på en historia om något fint du skulle vilja vara med om, drick ett glas kall havremjölk eller rensa tankarna i en dagbok skulle jag föreslå! men kom i håg att inte vara arg på dig själv om du inte kan somna, ta istället tillfället till att reflektera över hur du mår, hur din dag har varit, hur är livet för dig just nu och finns det något du kan ändra på som gör det lite bättre? 

hur sover du egentligen? med fötterna på huvudkudden, som pippi! eller snarare, med fötterna där huvudkudden ska vara, jag brukar nämnligen byta håll några gånger på natten. och så sover jag på sidan för det mesta, med kroppen vänd mot väggen. 

vad har du på dig när du sover? pyjamas! vill ha det kallt så att jag kan få känna mig trygg i gosiga brallor och tunn tröja. 

hur är din sovfrisyr? hästsvansen är bäst. 

vad har du för säng? en nittiosäng med vita galler. 

vad gör du mitt i natten? dricker vatten, går sömnigt till badrummet och dunsar i lite bokhyllor och dylikt på vägen, ibland vaknar jag och läser några sider i någon bok. går i sömnen, snarkar eller pratar i sömnen gör jag inte, fast har hört att jag kan vrida och vända på mig mycket ibland. 

hur gör du för att få ett mysigare sovrum? stearingljus i gamla vinflaskor och tunna gardiner där solstrålarna kan sippra in. ha många kuddar, några få motiv på väggarna och gärna en vinylspelare eller gammal radio till hands som kan spela lugna trudelutter för dig när du ska sova. 

vad är det konstigaste stället du sovit på? säkert somnat på en himla massa konstiga ställen i mina dagar, när jag och klara delade en kökssoffa efter en konsert var lite småtrångt och hårt. en gång somnade jag under en stjärnhimmel och en annan gång på ett garagetak. i somras tog jag en powernap i tantolunden i stockholm under en picknick med michaela. kan inte minnas att jag sovit så gott någonsin som jag gjorde då, under strålande junisol med tryggt sälskap. åh så fint. 

en låt som hjälper dig att somna? hela the green stone-albumet med daniel norgren tycker jag om, hans mörka röst och den kärleksfulla texten gör mig så rofylld och pömsig. särskilt waited for you är fin. josé gonzalez - vener fungerar också väldigt fint.  

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

[ bilder: pinterest ] 

kärlek,
Hannah

fråga mig!

om jordnötssmör och kombucha i någon park.

om jordnötssmör och kombucha i någon park.