trettio gånger vardag.

trettio gånger vardag.

mina 30 bästa tips för vardagslyx

- långa kramar, go-fika och mjuk mossa - 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

1. en bit mörk choklad till eftermiddagskaffet.

2. att dricka vatten ur vinglas.

3. kvällsfika! och gör det ofta. låt det vara en stund för egentid och duka upp med te + en söt skål med druvor, nötter, choklad. 

4. att ha tända ljus vid varje måltid. stämningshöjare plus supermysigt, och doftljus tycker jag är alldeles extra gosigt.

5. att köpa en liten krukväxt till sig själv och plantera i en gammal skål, en kantstött kaffekopp eller en vattenkanna. 

6. att få en liten påminnelse av en vän att hen tänker på dig, som en bild på något du tycker om, eller en komplimang, eller ett heja-rop. och får du inget sådant - skicka ett själv! att skicka tycker jag peppar minst lika mycket som att få.  

7. byt ut den hårda skrivbordsstolen och jobba/plugga från ett café istället, unna dig en hallongrotta och lyx-kaffe på fina bönor och pang så blir det mycket trevligare att bocka av måsten och betala räkningar och skriva uppsatser et cetera. boka in en sådan dag en gång i veckan, låt det bli något att se fram emot! så är det egentid dessutom, och att umgås med sig själv är både väldans viktigt och väldans mysigt tycker jag minsann.  

8. sök upp ett enkelt, gott och spännande recept och unna dig en kreativ och skapande kväll i köket. det är så lätt att hamna i enkelheten, tycker jag. att äta fruktsallad till middag bara för att det är så himla simpelt att svänga ihop. en kväll under den kommande veckan ska jag prova det här receptet: grymt god tofumacka - lilla matdériven. 

9. att åka till skogen, eller havet. i med hörlurar och magiska toner och promenera, sätta sig på huk och låta fingertopparna känna mossans mjukhet under fingrarna och kisa mot skyn som skymtar ovan trädkronorna, se knopparna och snödropparna, eller vid havet: andas in friskheten och förundras över oändligheten och ovissheten om vad som försiggås under ytan. att vara i naturen släpper alla mina krav och får mig att känna mig mer levande än hemma, framför skärmar och tvättmaskiner. musiktips: red dirt girl - emmylou harris. 

10. att hälsa på morfar, mormor och farmor är en sådan ohyggligt fin vardagslyx, särskilt eftersom jag inte gör det så ofta. att fika, kramas, skratta, prata om förr och nu och drömmar och bakelser. så väldans väldans fint - och viktigt!

11. att ge sig ut på gatorna med syftet att köpa sig själv en liten present. att, likt en julklapps-jakt inte veta innan vad en kommer ta med hem i påsen, och se sig omkring efter något vår-igt, peppigt och fint som bara är för ens egen skull. en vinylskiva, ett ljus, ett litet fat, en påse praliner eller ett favoritmagasin. min senaste gåva till mig själv var tidnigen retro som jag igår äntligen gav mig själv lugn och frid och tid för att bläddra i. <3 

12. bädda om, öppna fönstret, friskheten, nya lakan, att vara lite frusen när en kryper ner till sängs. jag sover alltid i pyjamas, för jag tycker om att frysa och bli värmd när jag ska sova. tycker om att vara naken, surely, men inte när jag ska sova, nej, en gosig pyjamas är min grej. 

13. ett eminent gott smaskigt underbart och lyxigt ord: pannkaksfrukost. 

14. att slå sig ner i en krogstol på altanen om soliga eftermiddagen, eller sätta sig i gröngräs och luta huvudet mot träden, eller i vågrät position i hängmattan eller på en filt och läsa. solkyssar + att försvinna in i en annan värld för en stund är minsann mitt mest läkande bestyr.

15. ta en vän under armen ge er ut på en lång promenad, lyxa genom att låta båda få prata av sig om sådant som känns - unna er att lätta på era hjärtan, lyssna och hör varandra, ni behöver inte peppa för att plåstra om, utan bara finnas där, vara nära. för ibland är det nog, precis så, att bara bli hörd, förstådd och lyssnad på.

16. boka in ett litet äventyr. en dagstripp till en annan stad, ett biobesök, att fara på tivoli, på en utställning, en konsert eller en hotel-övernattning med någon du tycker om. sådant som är så fint att både lyxa sina pengar på och att se fram emot genom trista dagar. 

17. skriv ett brev och ge någon annan den eminenta vardagslyxen som är att få ett brev på posten en alldeles vanlig måndag.

18. love-yourself-yoga. tycker om att börja min dag med en halvtimmas session på mattan. om en så bara gör det en gång i veckan eller kanske bara en gång i månaden så är det en så väldans fin och lyxig present till sig själv. 

19. färska bär på frukostgröten. (om en ej vill köpa färska - köp frysta och lägg i en skål med vatten i kylen tills de tinat och låt sedan vattnet rinna av i en sil och tada! dina svenska bär blir plötsligt färska och mjuka och mummmmmmma krademumma). 

20. skapa en mapp på pinterest kallas "framtidsdrömmar" och låt ett par timmars scrollande och drömmande gå förbi. för att fundera på framtiden är också livet! och det är sällan en unnar sig det mitt i alla saker som ska och måste hända nu, nu, nu. min senaste framtidsdröm är ett torp eller en stuga i skogen eller vid havet. ta en titt i min pinterest-mapp - peaceful homes - så får du se!

21. när ett nytt avsnitt av en favoritpodd kommer ut, det är ju ganska mycket vardagslyx det! kanske är det inte din favoritpodd - men om en tycker om min och elsas podcast, en söndagspodd, så är ett nytt avsnitt ute nu! klick. ta en liten promenad eller ligg på överkastet i femtio minuter och rulla tummarna till vårt ganska slappa prat om sociala medier, likes, östermalmstanter och annat fint strunt. 

22. att dricka mitt vatten med ett par blad citronmeliss och en skiva citron, det känns himla lyxigt och är dessutom väldans, väldans gott.

23. när en fastnat vid en tv-serie och längtat hela dagen efter nästa avsnitt och det där ruset när en äntligen sitter med filten och koppen i högsta hugg, redo att dyka in i en annan värld för en stund. just nu följer jag girls och downtown abbey och tycker det är så jäkla mysigt var gång jag unnar mig en ny episod. 

24. raw-dadelbollar. gör en stor sats och ha tills de tar slut - lika lyxigt var gång är det, både att få baka och förtära. älskar att knåda chokladbollarna och få sådär barnsligt kletiga fingrar av mosade dadlar och kakao.  

25. att spela musik från en vinylskiva istället för från datorns dammiga högtalare.

26. ATT KRAMAS EXTRA LÄNGE OCH EXTRA HÅRT. 

27. frågade min pappa vad han finner är vardagslyx och han svarade "go-fika! att få fika när man vill!" och "att ha något att se fram emot efter jobbet och plugget, typ aktiviteter eller så". bra pappa. 

28. att låta frukosten vara den finaste måltiden, godaste och upplagt på mitt bästa porslin är vardagslyx för mig - och jag gör det varje dag. resten av dagens måltider kan få vara som de är, men frukosten är min lyxigaste. och det tycker jag ger mig så mycket mer energi om dagen än om den är tråkig och grå och något jag bara kastar i mig i förbifarten! om det så bara är en banan en orkar (kan själv inte äta frukost på tok för tidigt om morgonkvisten) eller hinner med så skär jag upp den och lägger den på favorit-fatet och äter med en silvergaffel ärvd från mormor. gos.

29. att gråta. knäppt men sant. jag behöver få ut mina känslor ibland och att få lov att vara lite ynklig och lätta känslorna tycker jag är himla fint, och inte minst välbehövligt. jag har gråt inom mig idag men har svårt att få ut det, i sådana situationer kan jag längta efter tårarna då allt känns så mycket lättare efteråt.

30. ja, vad säger ni? önskas: era bästa tips för vardagslyx! så fyller jag på denna listan så småningom! fint va?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

kärlek,
Hannah

ph: pinterest.com

favoritkoppar + mango mania + torkade blommor.

favoritkoppar + mango mania + torkade blommor.

om vardagskonst och andra finheter.

om vardagskonst och andra finheter.