det är så finurligt hur pms kan skapa nya karaktärsdrag.

det är så finurligt hur pms kan skapa nya karaktärsdrag.

trygghetsjunkie med en personlig sfär

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

käraste ni. nio avsnitt, kan ni tänka er? jag och elsa har alltså skapat nio avsnitt av vår knasiga, mysiga, finurliga, kanske både kloka och obegripliga podcast. det känns så härligt och fint! jag hoppas så innerligt att ni tycker om den. recensera gärna oss i itunes förresten, så vi får veta vad ni tycker! i söndagens avsnitt berättar jag om ett smärre problem som jag bär på. det var himla skönt att berätta om det sådär öppet. det är inget gigantiskt problem, men även om det inte övertar mig så önskar jag tillstund om att jag slapp det då det begränsar mig väldigt mycket i mitt liv, i min vardag och i min tillvaro. 

ungefär såhär kan det kännas: 

✎ jag tycker det är jobbigt att befinna mig på centralstationer och shoppingcenter.
✎ jag är rädd för att få panik / panikångest när jag är på öppna stora platser med mycket folk.
✎ är i stort behov av personligt space och sfär och gillar inte att sitta bredvid främlingar på bussen eller tåget.
✎ älskar att vara på landställen och i sommarstugor där det är något öde och folktomt.
✎ har svårt för att omge mig med mycket främmande människor och undviker gärna stora folksamlingar.
 ✎ väljer konsert framför festival.
✎ har ett otroligt stort behov av natur och frisk luft - blir en mycket helare och lyckligare människa i naturens famn än i stadsbrus.
✎ bävar inför att åka kollektivtrafik.
✎ vill vara mycket själv och ifred.
✎ väljer alltid tyst vagn på tåget eller en sittplats på bussen som inte är omgiven utav många (nära mitten-utgången till exempel, eller mellan-längst-bak). 
✎ saknar familj, släkt och trygghet och behöver gärna dubbla doser av det.
✎ resor till stora bullriga städer och främmande platser kan kännas jobbigt *

jag är folkskygg och jag har torgskräck. 

detta finns alltid som små smulor i grunden inom mig, men syns inte eller eller känns förrän jag har pms - premenstruellt syndrom. det kan handla om upp till tre veckor i månaden och på så vis är det ändå ett mycket stort moment i mitt liv. det finns många anledningar till varför detta är ett drag just hos mig, jag var ett mycket blygt barn, har alltid varit trygghetssökande och tyckt om att vara ifred och för mig själv. tyckte inte om att vara i centrum på stora födelsekalas och har aldrig haft ett så stort behov av nära relationer. nu är jag äldre, försöker mig på kärleksrelationer och blir allt närmare mina vänner. jag känner ingen som är så lugn inför att träffa nya personer, ens dejter som jag och jag trivs jättebra med att prata inför människor. är i andras ögon väldit extrovert och social. men vad som känns i mig är något helt annat.

* och ja, jag har rest i tre månader själv på andra sidan jorden. men då hade jag inte regelbunden mens och alltså en inte lika märkbar pms men detta var faktiskt ett problem under min resa. jag trivdes inte på hostels och i stora städer med mycket folk som i exempelvis wellington (nya zeeland) och ubud (bali) och sökte mig jämnt till lugnare vrår, stillsamma caféer, egentid, ensamhet och hyrde hellre ett rum via airbnb än att bo med massa andra i en stor lokal fylld av våningssängar och fotsvett. det absolut bästa under min resa var när jag fick vara på hike i naturen, uppe bland bergen, se stillheten, friheten, och hur jag och mitt sällskap kunde stå tysta och bara lyssna. till lugnet och naturens toner. 

det är så finurligt hur hormoner och känslor kan skapa nästintill nya karaktärsdrag. jag upplever mig i allmänhet vara otroligt självständig, att trivas bättre i naturen, i lugnet, i trygghet och i ro. men det är bara under en viss tid i månaden som det bubblar över, lite som en vulkan och jag kan finna dessa annars väldigt fina och mysiga, härliga och älskvärda karaktärsdrag som ett problem. jag hoppas att ingen missförstår mig nu, det jag pekar på är ju absolut inte att dessa drag är något annat än fina och bra, bara att de kan begränsa, och hindra, när de blir förstora - när de bubblar över likt vulkanerna. 

"en vulkan är en öppning i jordskorpan, där het magma (smälta bergarter) tränger upp från jordens inre och stelnar till lava då den når en kallare temperatur, såsom luft eller vatten. magman kan tränga upp från manteln genom berggrunden eftersom den har en större volym och lägre densitet än det fasta berget. innan den når ytan samlas magman i stora magmakammare där den förblir tills sprickor och hålrum i berget gör att den kan fortsätta att stiga uppåt. när magman når markytan eller havsbotten har vi ett vulkanutbrott och magman övergår till att kallas lava."  - wiki. 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

är det någon som känner igen sig?
eller upplever du kanske något helt annat under din pms
som du vill dela med dig av? 

berätta!

kärlek,
Hannah

så som det känns.

så som det känns.

ett år senare.

ett år senare.