jag tar studenten och det känns som om livet är över.

jag tar studenten och det känns som om livet är över.

vad jag gjort efter studenten

fråga:
jag tar studenten till sommaren och det känns som att livet är över. typ. samtidigt känns det som att livet börjar nu.
hade du sådana här tankar inför studenten och hur tänkte du kring det isåfall? 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

våren 2013 - studenten kom svindlande fort, men det gjorde mig faktiskt ingenting. jag hade varit sjuk under nästan hela min gymnasietid och varken haft någon samhörighet med klassen eller skolan, jag gick inte på studentfesterna och den mesta tiden i skolan spenderade jag med min pojkvän, själv i det egna rum jag fått för att äta mina luncher, eller med lite olika klasskompisar, det kunde variera från dag till dag då jag aldrig var utfryst eller dylikt men hade liksom inget riktigt gäng, min närmaste vän var milly, men vi delade ungefär samma livssituation och sågs inte alltid. 

när jag och milly provade våra studentmössor för första gången.

efter studenten började jag jobba i en matbutik samtidigt som jag ivrigt väntade på att få reda på om jag kom in på utbildningen jag sökte - vilket var grafisk design på malmö högskola. men i takt med att sommaren gick förbi och jag och min dåvarande kärlek gjorde slut förändrades något i mig. jag kände mig skoltrött och sliten och ganska dålig på det mesta. det var skönt att vara singel igen, men jag hade glömt bort lite vem jag var innan honom, och innan sjukdomen, ätstörningen. så jag tackade nej till den reservplats jag kommit in på och fortsatte jobba i matbutiken. and it turned out to be great. jag jobbade halvtid och spenderade resterande tid med att blogga, laga mat, läsa böcker, fotografera och illustrera. jag fortsatta tänka på grafisk design och illustrerade mobilskal som fortfarande finns kvar - se här och här. 

våren 2014 - när nästa vår kom och det var dags för att söka in till höstens plugg igen minns jag att jag tänkt återgå till grafisk design, även om det inte kändes riktigt rätt. men så, en ledig dag då jag och pappa på tog en lunch på ett café fick jag en ny framtidsvision i mina tankebanor. efter att ha "råkat" höra vad de damerna som satt i ett möte vid bordet bredvid tala om - vikten av att veta vilken roll en spelar i historien om sitt liv - kunde jag inte låta bli att smyga förbi deras bord och kika efter något slags visitkort. de visade sig vara coacher och tre dagar senare hade jag sökt in till vad jag trodde var sveriges ända akademiska coach-utbildning.

sådant en kan göra soliga eftermiddagar efter en morgon i matbutiken - ha picknick! 

våren 2015 - utbildningen visade sig vara mer inriktad på neurovetenskap än på just coaching som jag hade önskat. den var svår och skolan tog mer tid än vad jag väntat mig. jag blev återigen väldigt skoltrött och tillslut utbränd. detta inte bara på grund av skolan men också på grund av livets alla omständigheter, att tappa bort sig själv, att vara olyckligt kär, att inte känna sig hemma någonstans, att ha en övermäktig och plötslig längtan efter att resa, etc. när sommaren kom kunde jag inte begripa hur jag skulle forma min höst. energin fanns inte kvar till att fortsätta utbildningen, och inte heller fanns där lust eller pepp till att bo hemma och återgå till att jobba i matbutiken. allt jag kunde tänka på var att resa. så det gjorde jag.

tre månader på andra sidan jorden. nya zeeland via singapore och sedan två veckors yoga på bali. därefter kom julen, vintern, våren och nu är det maj. jag har jobbat på café i några månader tills nu då jag spenderar tid som bloggare och strax en ny sommarsäsong av kafé rotundan. 

jag + kaffe + bildredigering i vintras på café landgrens i lund.

och nu - i höst har jag sökt ett gäng kurser i både skapande och psykologi. ibland tänker jag att jag skulle ha pluggat grafisk design från början, eller fortsatt min utbildning på högskolan i skövde, för att det hade varit enklast så. men det hade inte känts rätt. och eftersom jag lyssnade på magkänslan, och eftersom magkänslan sa nej till både grafisk design och högskolan, och sa ja till en resa på andra sidan jorden och att säga upp mig från jobbet i vintras så står jag stolt för de val jag har gjort! så, hejja magkänslan! och vet ni? jag är tvärsäker på att det jag kommer syssla med i framtiden är något som både har med kreativt uttryck och psykologi att göra. no regrets there. 

och det är är ungefär så tiden har sett ut för mig, fram tills nu. och ännu känner jag mig ung. jag tror jag vet vilket program jag vill söka till våren, men jag vet också att jag hela tiden utvecklas och växer. kanske förändras mina visioner, och det kanske blir grafisk design igen, vem vet? jag tycker om att bli äldre och att utvecklas. det ska bli så spännande att vara tjugofem om några år - hur sjutton mitt liv ser ut då vet jag inte, men jag vet att det aldrig kommer bli mindre spännande än vad det är nu. 

sista terminen i gymnasiet agerade jag model i diverse kompisars fotoprojekt. 

till dig som svävar bland orosmoln hoppas jag att denna fumliga berättelse kan vara något inspirerande och kanske skänker den även en lättnad till dina axlar. som sista ord vill jag ge några korta tips för en kan tänka när en känner oron inför ens första år "ute på fri fot": 

✎ glöm alla borden. tänk inte på vad alla andra har för sig. känn efter djupt inuti innan du tar ett beslut, där finns alltid magkänslan som vet  vad du egentligen vill eller mår bäst av just nu - vad som gör dig lycklig, kort sagt. 

✎ du kanske lever i hundra år, eller så lever du tills i morgon. stressa inte fram saker. du kanske tänker att du borde resa för att annars kommer du ångra dig, att du kanske borde skaffa dig en utbildning att ha i ryggen fastän du inte är sugen på det så är det i alla fall gjort eller att du borde jobba så har du i alla fall pangar att röra dig med. men om du inte är pepp, om du inte är sugen på den där utbildningen just nu, eller resan etc. så finns det tid för det sedan och du kommer bli mer sugen på det sedan. om någon sa till mig på min student att jag skulle resa helt själv till nya zeeland så skulle jag fått en stor jäkla ångestklump för det var så lite jag ville det. resa var det absolut sista jag var sugen på! men se, två år senare stod jag där, med ryggsäck, gympaskor och en enkelbiljett i bröstfickan. 

✎ mina val av vad jag ska göra varje termin har alltid kretsat kring följande alternativ: plugga, jobba, resa eller skapa. det sistnämnda är för dig som sitter inne på en himla massa idéer och projekt. att starta företag som att organisera konstutställningar, lära dig ett nytt instrument eller bli världsbäst på makramé. glöm inte bort detta fantastiska alternativ! om du så bara ägnar en sommar, eller en termin som helger eller några veckor åt skapandet så ge dig själv och ditt skapande den tid du suktar efter och gör, skapa, create! 

studenten tvåtusentretton - ser ni att det är ett mumintroll jag håller i?

✎ var inte rädd för att hoppa av ett program om det inte känns rätt. det finns inget att förlora! nej, du har inte gått klart ett program kanske, men du har gått en himla massa roligt kurser som du garanterat kommer ha nytta av i framtiden! 

✎ var snäll mot dig själv, var snäll mot dig själv, var snäll mot dig själv. andas, andas, andas, ta det lugnt, vila, ett steg i taget, klappa dig själv på axeln, smickra varenda millimeter av din kropp och själ. och låt misstag, snedsteg, hoppsan-hejsan och så vidare vara okej. en kan resa sig och en kan titta tillbaka, le och säga att en var ung och dum och skrocka lätt. jag skulle nästan vilja säga att det är meningen att vara förvirrad i både vem du är och vad du vill i den här åldern. genom förvirring och omvägar lär en sig så jäkla mycket som kommer vara guld värt, vänta du bara. ta ett steg i taget, en termin i taget om så vill, och så ska du se. 

och tänk på den där knasiga hannah som en gång skrev att livet blir bara bättre med åren, och hon menade det. det blir fan bara bättre. allt blir det.

vänta du bara! 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

kärlek,
Hannah

jordgubbar, äpplen och mullbär.

jordgubbar, äpplen och mullbär.

ett skepp kommer lastat med cute stuff.