när jag blir stor.

när jag blir stor.

för de som inte vet: jag är tjugoett år gammal. fyller tjugotvå år i september. jag är lång och har stora fötter men känner mig ändå ur balans och vilsen i världen. ostadig. jag funderar mycket, oroar mig ibland och försjunker ofta i konversationer om ämnet tillsammans med mina vänner. ämnet, det jag funderar mycket på och kring är yrke och karriär. igår la jag upp fötterna på soffbordet med skrivblocket i knäet och skrev ner. fem yrken, fem idéer om vad jag skulle vilja bli när jag blir stor. en kan bli allt det där, eller ingenting alls. men idag fortsätter jag klurandet genom att googla upp hur en bli exempelvis keramiker, vad krävs för att bli florist och hur kan jag på bästa sätt prova på om yrket är för mig innan jag ger mig hän åt en lång utbildning?

jag tänker att kanske vore det trevligt att dela med mig utav dessa tankar, kanske finns de de som också klurar och vill finna inspiration - eller så finns det dem som jobbar med något av det här och kan säga mig hur det är? det bästa och värsta, vad det ger er och vad ni kanske saknar. nåväl, låt oss träda in i det kaosartade virrvarret som är mina tankar och se vad jag funderar på att bli, när jag blir stor:

florist. 

jag har alltid fascinerats av fina växter och blomsterkreationer. att gå in i en blomsterbutik som floramor & krukatös på magasinsgatan i göteborg eller florera i malmö och om jag bläddrar förbi ett orangeri eller kreativt växthus i inredningsmagasinen jag ständigt läser behöver nästan kippa efter andan så fint jag tycker det är. att vara florirst misstänker jag vara ett väldigt mindful och kreativt arbete. jag skulle kunna tänka mig att äga en egen butik där jag blandar spännande buketter och sätter de i loppis-fyndade vaser. att stå i kassa/butik är något jag trivs ypperligt med, särskilt i en fin miljö. och hur fin miljö får en inte om en är omgiven av en massa blomster? 

alla bilder är från min pinterestmapp blomster.


keramiker. 

leriga fingrar och fantastiska frukostskålar. förra sommaren provade jag för första gånge på att dreja. jag, pappa, farmor och min farbror johan var på äventyr på gotland. på en av våra dagliga utflykter stannade vi till i ett litet paradis fullt av vackra krukor och spännande keramik. jag fick chansen att prova dreja en egen skål och tyckte det var så fantastiskt härligt. det fokuset som krävdes, ett visst tålamod men ännu mera teknik. att sedan kunna äta sallader ur en egen skål som inte bara behöver vara keramik utan som även kan vara målad eller pyntad för att få sin egen touch känns fantastiskt drömmigt och roligt. i sommar vill jag försöka ta mig till någonslags drejkurs eller drop-in studio för att prova på att dreja ännu en gång. att göra eget porslin har varit en dröm ända sedan jag förälskade mig i rörstrands mon amie servis och gröna anna som fjortonåring och ännu tidigare gick jag och mamma på loppisar i jakt efter det perfekta, romantiska, engelska porslinet till sommarstugan. 


egen butik / café.

ett kafé är liksom inte vara en plats där en kan slänga i sig en frukostmacka och en kopp kaffe innan jobbet. det är en fristad, en tillflyktsort, det ända stället i hela vida världen där människor kommer för att mötas in peace, prata hemlisar över en lunch eller gå på första dejten och prova nya sorters kaffe. caféer är fantastiska på det viset. och så unika! namn, logga, typsnitt, om det är inrett med plaststolar eller sköna soffor från förr gör en sådan eminent stor skillnad och om en uteservering har filtar och ljusslingor känns det liksom genast tusen gånger härligare att spendera ett par extra timmar där. 

jag har alltid älskat caféer. är jag ute och reser finns alltid minst ett par caféer på min måste-se-innan-vi-åker-hem-lista och därav är det inte helt förvånande att jag är lite av en expert på malmö's och lunds bästa hak. 

ihop med caféet vore det underbart att också ha en butik. kanske är caféet bara en kaffemaskin, eller så är butiken bara en liten hylla marmelader. men att samla på mig sådant som jag finner fint, kanske inredningsdetaljer, kuddar, lampor och filtar från små pyssliga entrepenörer vore något! jag dagdrömmer ständigt om den egna butiken / caféet jag utan tvekan tänker att starta en dag. frågan är bara när. vad pirrigt.

alla bilder är från min pinterestmapp café | store. 

. . . . . . . . . . . . . . . 

andra yrken jag funderar kring:


inredningsstylist: jag har tänkt att jag tycker om att inreda, att jag är bra på att göra det hemtrevligt och ombonat och har alltid älskat när jag fått möjligheten till att inreda ett nytt rum, hem eller bara göra en hörna i sovrummet lite mer mysig. tänk att designa inför tidningsreportage, kanske för någon mäklarfirma, för butiker et cetera. vet ej hur jag skulle trivas i tv-rutan men ett eget inredningsprogram skulle minsann vara roligt! drömmer. 

författare: det är ju så, att någon gång kommer jag skriva mer än bara noveller och tankar. jag har börjat på en bok ett par gånger men livet har aldrig riktigt haft den rofylldhet och den kravlöshet jag känner att jag skulle behöva om jag skulle skriva en bok. kanske börjar jag i morgon, eller när jag är åttiofyra. men en dag så ska jag ha fyllt fler än hundra sidor med spänning, känslor och vardagsmagi.

idrottspsykolog: tycker om att jobba med människor och har alltid intresserat mig utav idrottarnas hjärnor, jag tror att det många gånger (kanske alla gånger) är det mentala som sätter stopp för det fysiska och inte tvärt om. idrott är superkul och att hjälpa idrottare våga trots rädslan att förlora vore häftigt.

kurator: sedan jag var med i rädda barnens ellen-projekt (en feministisk verksamhet som arrangerar samtalsgrupper på högstadieskolor för tjejer i åttan) så har jag fastnat i tanken på att prata om viktigheter och känslostormar, allt från kärlekskaos till självförtroende, rädslor, prestation och dylikt med unga. jag kan en del om vad som sker i de åldern, tack vare neurovetenskap + egen erfarenhet och jag vill gärna tro att jag skulle bli en ganska cool kurator. eller?

matstylist: det säger kanske sig själv det här. älskar att stå i köket och pyssla! är bättre på frukostar - från bröd med goa röror till raw cheesecake och dadelbollar till grötar och smoothies, hemgjord granola och dylikt - än maträtter, kanske ska en bli matstylist med inriktning på frukost och tillbehör? vore något alldeles särskilt det tror jag!

nåväl. en är ju bara tjugotvå. och hade jag varit trettiotvå hade egentligen inte det heller varit en stor siffra. livet är så mycket mer än jobbet. och även om jag längtar sönder ibland till en mer fast punkt och vardag (glöm ej att jag bor i mina föräldrars stuga at the moment och jobbar på ett sommar-öppet fik), att ha en egen lya och ett jobb jag brinner för så finns det så mycket annat livet kan erbjuda mig tills dess. som att bli kär, resa, bli mig själv och bara göra sånt som är kul, roligt, utbildande tills jag en dag sitter där och pysslar som får mina kreativa ådror att rysa. 

. . . . . . . . . . . . . . . 

kärlek,
Hannah

och kanske behövs det någon som berättar hur det faktiskt är.

och kanske behövs det någon som berättar hur det faktiskt är.

så finns det dagar då jag är lika trevande som åskan.

så finns det dagar då jag är lika trevande som åskan.