morgnar i mindfulnes och moln.

morgnar i mindfulnes och moln.

MBRAZELET.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

när det gäller mindfulness är det säkerligen många som i första hand tänker på yoga och meditation som tillvägagångssätt. jag älskar mindfulness, jag behöver dess rofylldhet och medvetenhet för att överleva det kaos som jag kallar livet. men även det blir så lätt ett krav. många gånger i livet har jag funnit mig i ett ångest-relaterat läge då jag haft ett yoga-pass inbokat men inte känt för den fysiska ansträngningen eller gjort mig tid för meditaion men också lyckats göra det till något ångest-aktigt då jag har så svårt att komma till ro direkt. i samarbete med mbrazelet vill jag i dag prata lite om mindfulness och om att det inte behöver vara så himla svårt och omständigt att stilla sitt sinne. att det inte behövs någon hot yoga eller fyrtiofemminuters meditation. det finns mindre, enklare, betydligt mer vardagliga saker som du kan göra och kanske redan gör för att stilla sinnet och finna ro. 

boken - big macig - creative living beyond fear - är lite som min go-to-guide när jag vill hitta tillbaka till kreativiteten som så lätt glöms bort bland alla borden och måsten. kreativitet ska vara villkorslöst och härligt. genom att vara kreativ kan jag också uppnå mindfulness då, när jag får skapa, vare sig jag ritar eller målar, arrangerar blommor eller står i köket så glömmer jag ofta tid och rum och hamnar i ett så kallat flow-state. allt flyter, jag mår mer än fint och alla grubblerier försvinner. 

just nu i livet kan jag tillstund om avsky att vara ledig. jobbet är mitt allt vissa dagar, kanske för att det inte alls känns som ett jobb eftersom det är ideellt och att jag hela tiden är runt superfina kompisar men mest för att jag får så mycket utrymme till att vara kreativ. jag fängslas i aktiviteter som att baka banankaka, fylla på äppelmust i skafferiet och servera glada kunder kaffe eller göra matbeställningar; en hummus-macka fyra tofu bowls tre black bean-wraps och så vidare. jag fångas i stunden och glömmer allt det där som gör ont och som jag grubblar så mycket på just nu.

på jobbet hamnar i jag ofta i ett flow-state. jag gör och gör och gör och hinner inte med att grubbla. men det är ett problem att vara ledig, där har jag inte samma motivation till att vara kreativ och att skriva upp kreativa bestyr på någon slags att-göra-lista kan ofta göra skapandet till ett krav snarare än något lättsamt och roligt. så därför har jag börjat läsa big magic igen. i hopp om att finna en kreativ aktivitet att fängslas i när jag inte jobbar. så jag kan hamna i ett flow-state, vara mindful och känna de kickar som kommer utav skapande. 

här har jag skrivit en recension av big magic och här har jag skrivit om vilka insikter jag fick efter första läsningen. kort sagt hjälper boken läsaren att finna motivation och ro till att skapa utan att några rädslor eller krav ska komma i vägen eller ta för stor plats. att kakorna, målningarna, fotografierna eller blogg-inläggen inte alltid behöver bli världsbäst utan att det är skapandet som är grejen, meningen, med allt. 

och som hjälp att finna styrka, mod och motivation till att våga vara kreativ och skapa har mbrazelet skänkt mig ett gäng fina kristaller i form av ett armband som jag gärna har på mig då och då. jag har tidigare skrivit om att jag använder mig av kristaller ibland när jag mediterar och på samma vis får jag kraft genom detta lilla armband, som både innehar körsbärskristaller och "rainflower" stenar. 

en kan ju tycka jag är helt hippie-weird-bananas men jag finner en sådan otrolig ro i min spiritualitet. och jag hade antagligen gått sönder för länge sedan om jag inte hade haft en tro på att det finns krafter i både rymd och jord som hjälper att hitta rätt mig på den sköra väg som är livet. nu när jag vill återgå till att finna kärlek och lust, utan rädslor eller krav i mitt skapande hjälper mitt kristaller mig. jag känner stöd i själen, en slags balans och ett lugn var gång jag bär armbandet runt min handled eller vrist, och dessutom fungerar den som en påminnelse till att kreativitet är lika med mindfulness, och inte krav, måsten eller någonting annat.  

såhär skriver mbrazelet om mitt armband "fairytale":
fairytale är det engelska ordet för saga. det är du som håller i pennan och har kraften att skriva den saga du drömmer om att leva. körsbärskvarts-stenarna är fulla av den energi som sägs höja din passion i livet och fylla dig med hopp och kreativitet. de fantasifulla rainflower stenarna anses lyfta fram dina färgstarka sidor, öka din viljestyrka och inspirera dig till att våga ta steget ur din comfortzon, detta armband är perfekt för dig som vill låta fantasin flöda och leva ett liv fullt av passion och glädje.

ja, ni förstår säkert varför jag just valde fairytale när jag valde mitt armband. 

jag vet inte vilka omständigheter just du lever kring. jag vet inte om du måste jobba tio timmar om dygnet, eller om du är ute och reser, tågluffar, byter hem varje dag och måste passa tågtider, jag vet inte vad du gör, vart du är, vem du är med eller hur du mår men vad jag vet är att mindfulness kan göra dig nytta. det behöver inte vara yoga, eller meditation. herre, det behöver inte ens vara kreativitet! för mig är mindfulness att vara i stunden, att vara fokuserad och att vara medveten om vad som händer, just här och just nu. det kan räcka med att ställa sig rak mot en vägg och ta tre djupa andetag. det kan räcka med att gå en långpromenad och lyssna på en podcast. det kan räcka med att slå sig ner i gräset en stund för att känna hur barnsligt fint det är med mjukt gräs mot nakna fotsulor och sniffa in doften av jasmine från busken där bredvid dig. mindfulness ska vara kravlöst.

något jag tycker är ett särskilt fint sätt att utöva mindfulness är att "romantisera min vardag" och göra dina vardagsbestyr extra guldkantade. det kan till exempel handla om att ta på dig något extra snyggt och stiligt när du bara ska på något enkelt ärende, lyssna på vinylskiva istället för spotify eller att gå in hos närmsta florist och noga välja ett gäng snittblommor att placera i favoritvasen där hemma, att göra den ultimata spellistan inför kvällens dansgolv eller - som jag gjorde här om morgonen, då det regnade något så förargligt (<- nytt favvo-ord) och jag tog mitt mjuka överkast, en kudde, boken, armbandet och frukostgröten och slog mig ner precis innanför dörrkarmen, med regnsmatter bara några meter bredvid mig och ett tänt ljus på andra sidan fann jag ro och fokus i en morgon som annars kunde ha blivit hastig och hetsig.

när jag satt där, drack mitt te och läste big magic blev jag så kreativt inspirerad att jag tog mitt block och började skriva ner recept, priser och workshops jag vill ha på det där framtida kaféet jag drömmer om att någon gång starta upp. den där boken gör så med en. idéerna som annars ligger undangömda får komma fram och det spelar liksom ingen roll om det blir ett kafé en dag eller ej, om du startar det där bandet eller om du säljer de där målningarna. det som allt handlar om är att våga prova, påbörja, skapa och drömma. 

mbrazelets hemsida kan du läsa mer om vad mbrazelet står för och också välja ett eget armband, köp det till dig själv eller någon kompis. femtio procent av intäkterna går till välgörenhet(!) och företagets vilja med armbanden är att "inspirera folk till att följa sina drömmar, framhäva sina positiva egenskaper samt sprida hopp och kärlek runt omkring sig". kunde inte sagt det bättre själv. 

. . . . . . .

kärlek,
Hannah

ibland känns allting bara så mycket och intensivt och så tungt att du inte vet om du någonsin kommer orka med något längre.

blå himmel.

blå himmel.