om året som gått.

om året som gått.

en låt för dagen: older - lina tullgren.

14596844_364053153934719_7708286541818232832_n.jpg

en lista på året

. . . . . . . .

trots att ett nytt år redan är här så finns det ännu trådar kvar som binder mig kvar till det gamla. jag känner, att jag behöver summera, sammanfatta och tänka över mitt tvåtusensexton lite till, för att på riktigt kunna säga farväl, och gå in i det nya med de rätta verktygen från det famla. så här kommer också jag med en lista på mitt tjugosexton. hoppas du gillar!


1. vad mådde du bra av 2016?

mamma och pappa har varit ett sådant otroligt fint stöd 2016. hur nära vi har kommit varandra när vi kämpat oss igenom olika jobbiga faser och behövt finnas där. min syster också, hon får mig alltid att skratta. alla dessa kramar, telefonsamtal och peppande ord är verkligen sådant jag kommer komma i håg länge.

bloggen har också gjort mig mycket gott 2016! jag har fått en plats att skriva av mig på och jag som bär på en kreativ själ behöver verkligen det så väldigt mycket. i somras räddade jobbet på kafé rotundan mig många gånger också. det fick mig verkligen på andra tankar under mina svårare dagar.

bland det bästa har ju varit alla vänner jag lärt känna under året! fanny, nadja, kajsa, idha, elin och justine. sånt mår en ju jättebra av!

2. vad har du sörjt 2016?

ak som slutligen gick bort för bara några dagar sedan. ända sedan cancerbeskedet har jag haft litet ont i hjärtat varje dag. en sådan fin människa. det bor många vackra änglar i himlen nu.

att fysiskt inte orka, både på grund av magontet och mitt psykiska mående. framför allt har jag sörjt att känna hopplösheten som en depression kan ge. att inte riktigt känna sig lycklig i livet är något som har gjort mig ledsen allt för många dagar.

och så har jag sörjt de relationer som tagit slut, en vänskapsrelation nu i höstas och i augusti då jag kramade hejdå till en jag var lite kär i.

3. testade du något nytt?

mountainbike! alltså det är så himla roligt. vill bara ha mer och mer av skog, fartfyldhet och lera ända upp till halsen! så har jag även provat en massa roliga recept, mestadels i frukostväg men även en hel del bakverk. att jag gjorde tio avsnitt utav en podcast i våras var också nytt och kul!

4. vad la du mest tid på?

aldrig har jag lagt så mycket tid på skrivandet som i år. så bra tycker jag! är så glad att jag sökte skrivande kurser och accepterade att jag är en extremt kreativ person som behöver jobba med skapande för att få utlopp för allt som pirrar i fingrarna!

mycket tid har också lagts på att dricka kaffe (slut med det nu dock), att promenera, både i sommarfukt och i krispig vår-och höstluft och så har det blivit väldigt mycket besök på både vådcentral och andra ställen i terapeutiska syften.

5. vem vill du tacka och varför?

mamma. vartenda liten kram har hjälpt så himla mycket. och pappa, hur han också vill hjälpa och är så påhittig jämt (det var han som satte mig på en mountainbike den där gråa decemberdagen)! de fina människorna på unga vuxna i lund som hjälpt mig hitta rätt i hur jag ska hantera mitt psykiska mående och få bästa hjälp. mormor och morfar som ordnade en så fin jul och jenny, min syster för att hon är världens bästa bästis.

6. vad är du stolt över när du ser tillbaka på året?

att jag följde mitt nyårsmål och lärde känna så många kompisar! att jag varit modig och sökt hjälp när jag inte mått bra samt att jag tröstade den där ledsna flickan vars mamma och pappa inte kommit hem. hon satt utanför sitt hus och grät, så jag satt där bredvid henne och berättade om alla gånger mina tokiga föräldrar glömt bort mig (kanske hittade på lite).

7. vem saknade du?

har saknat morfar mycket eftersom han mått lite extra dåligt i år. så har jag även saknat min familj mycket i höstas och mina vänner när jag bodde i halmstad i somras. sorgligast av allt är att jag saknat mig själv, vilket är en konstig känsla men inte så konstig när en är deprimerad och så himla ledsen bara.

8. vilka lärdomar tar du med dig från 2016?

- att det är jag bestämmer i slutändan - alltid. säg bara ja om du verkligen vill, var inte rädd för att göra folk ledsna.
- att ta mitt psyke och min hälsa på allvar. för det är allvar! om inte jag mår bra, hur ska jag orka leva ett bra, viktigt och roligt liv? och hur ska jag orka hjälpa andra om jag inte ens kan hjälpa mig själv? viktigt är det, att ta hand om sig själv och söka hjälp.
- att jag kan skriva, att jag är bra på det och att det inte finns något som kan stoppa mig och få mig att sluta skriva, särskilt när skriva är allt jag vill.

14027295_933170453478629_428846583_n.jpg

9. största utmaningen?

att våga gå in i en relation fastän det alltid är svidande när det tar slut (och jag visste redan från början att det här var inget som skulle hålla inpå hösten). att söka hjälp fastän jag hela tiden tänkte på andra som hade det värre. sam attt flytta till malmö prick där livet kändes som svårast.

10. vilka dagar minns du speciellt?

minns särskilt när jag just hade flyttat till malmö. hur jag drack öl någonstans på möllevångstorget varje dag och blev kaffeberoende då det fanns så väldigt många fik att upptäcka. hur mycket iver det fanns i min kropp och hur roligt det var att starta om på nytt. minns gaufestivalen på norra grängesbergsgatan och att jag inte hade några gardiner och somnade intill stjärnorna varje natt. och hjälp vad varmt det var i september!

11. hur har du utvecklats under året?

jag har blivit mycket bättre på både fotografi, design och skrivande - och att utvecklas i det kreativa är något jag absolut älskar. så har jag även blivit bättre på att säga nej och på att lägga mitt fokus på det som verkligen känns viktigt i livet!

12. vad inspirerade dig 2016?

andra kreativa personer som vågat skapa trots odds. allt från personer jag läst om i inredningsmagasin till på bloggar. fastän folk säger att en kanske är för ung, eller för gammal. skapa ändå! skapa för att det är kul! för att du vill!

13. bästa besluten 2016?

tacka ja till så många härliga kompisdejter. + att gå i terapi. att säga upp mig från jobbet i våras och ta några månader åt att skriva och blogga på heltid + att läsa skrivande!

14. hur tog du hand om dig själv?

jag skrev en lyckolista i november, som var fylld med allt jag gissade på skulle göra mig glad / saker som jag alltid velat göra. att ha bockat av listan har har hjälpt mig mycket i min depression. det har känts som om jag levt och vågat. där har jag provat sånt som mtb, tagit ett hål i örat, gått på kvällskurs och på dejt!

15. vad vill du göra om igen 2017?

fotografera och skriva mycket, träffa nya vänner, jobba på en arbetsplats jag känner mig hemma på, säga nej när saker inte känns bra och träna sånt som känns k-u-l.

kärlek!

 lista lånad av wilda.

om en julklapp.

om en julklapp.

ett nytt år.

ett nytt år.