ett mini-inlägg och dejting och sexualitet.

ett mini-inlägg och dejting och sexualitet.

är jag pansexuell?

. . . . . . . . .

kära vänner. dags för ett mini-inlägg, som vid närmare eftertanke kanske blir ett långt ett, men jag ska försöka att hålla det kort och koncist. just pansexualitet är i sig ett ganska förvirrande begrepp, därför tror jag att det är viktigt att smala av det lite, så att man kan få en överblick och lättare förstå.

jag är tacksam för att jag har växt upp i en miljö där alla sexualiteter har varit välkomna. min farbror är gay, och tidigt kom en nära vän till mig ut som bisexuell, så jag har alltid vetat att det finns flera sexualiteter och att, bara för att straight är den vanligaste, så betyder inte det att det är den enda. jag minns att jag tidigt insåg att jag inte kände något som helst motstånd i tanken på att dejta en tjej eller ligga med en tjej, tvärtom har jag under flera perioder i mitt liv trott mig vara homosexuell då jag känt mig så väldigt mycket mer avslappnad i tjejers närvaro. men, av alla jag dejtat så är ändå killar majoriteten. och de senaste par åren har jag insett att det inte är för att jag är rädd för vad folk ska tycka om jag träffar en tjej, utan snarare för att jag inte kan välja mellan de olika. för mig spelar liksom kön inte någon roll. alls!

under många år har jag även funderat om jag inte är asexuell, eller till och med aromantisk asexuell. asexualitet betyder att en inte känner sexuell attraktion och aromantisk betyder avsaknad av romantisk attraktion (dvs att en heltenkelt inte kan bli kär i någon).

- simply kenna har gjort en bra video om det här.

jag är inte särskilt romantisk av mig, och har alltid trivts bäst själv utan känna någon vidare stor längtan efter någon att vara kär i. många gånger har dagdrömmarna om en romans räckt för mig. och när jag pratat med vänner och bekanta, har jag insett att jag i jämförelse har väldigt mycket mindre behov av sex och romantik. men! om jag tycker om någon riktigt mycket, om jag blir förälskad, då känner jag absolut behov av närhet och kanske till och med romantik. 

jag blir ofta "estetiskt attraherad" av personer, dvs att jag kan se en människa och tycka att personen är attraktiv på grund av att hen ser vacker ut och har en intressant klädstil, till exempel. men jag blir väldigt sällan sexuellt attraherad av någon jag inte känner. och jag kan inte heller bli kär i någon, som jag inte känner väldigt väl. 

nu kanske det är förståeligt att tinder inte riktigt passar mig. jag har svårt att sålla ut människor bara genom att titta på deras utseende. och jag blir sällan intresserad av att dejta någon förrän jag har pratat med personen in real life och känt av kemi och förstått att den här personen och jag, vi har mycket gemensamt. och om jag finner en person estetiskt attraktiv, vet jag också att den attraktionen kan växa fram till att bli en sexuell och så småningom romantisk attraktion.. 

så, jag är inte asexuell, eller aromantisk. men jag har inte lika "lätt" som "andra" att bli sexuellt eller romantiskt attraherad. och jag är inte heller straight, eller gay. så vad blir kvar, vad passar in på mig? jo, pansexuallitet: att inte bli kär i kön men i personer.

 . . . . . . . . .

jag tycker inte att stämplar är viktigt i allmänhet, men för mig har det varit viktigt att inse hur min sexualitet fungerar och vad som ska till för att jag ska bli kär i någon. kanske var detta inlägget en enda stor röra, men förhoppningsvis var det en intressant lässtund och har du några som helst frågor, lämna en kommentar och så tar jag upp dem i nästa frågelåda!

kärlek!


translation: i've been confused about my sexuality for the most of my life. at times i've been thinking i'm gay, at times i thought i never even could fall in love because of how seldom i actually get attracted to people. i often get aesthetically attracted to people, but sexually or romantically, that's a lot more difficult. i've never seen gender as anything important. to me it's not at all any more or less difficult for me to date or fall in love with a girl in comparison to fall in live with a guy. the only thing iv'e found difficult has been to know why or why not i get more attracted to some people than other. my perfect match is someone with a personality i love. i highly value same interests, hobbys and the ability to have deep conversations with my partner, i like quirky personalities, people who laugh a lot and maybe has something extra special about their look that captures my eye the first time that we meet. 

so, the conclusion i've come up to is that i am pansexual. i do not fall in love with sex / gender, but in personalities. i do not use dating-apps because i do not get attracted to people i do not know, and if i do it is only in a aesthetical way. i am not aromantic or asexual, but i do feel that it's harder for me to fall in love and get sexually attracted to people, if i do not know them as persons.

maybe all this sounds messy, but i hope that it has been a interesting read and if you have any questions please pop them in a comment bellow and i'll answer the in the next q an a.

lots of love!

sweet and salty banana oatmeal.

sweet and salty banana oatmeal.

about my dream partner, thoughts around age and eating disorders.

about my dream partner, thoughts around age and eating disorders.