about anxiety, my favorite tunes and other things.

about anxiety, my favorite tunes and other things.

frågelåda!
. . . . . . . . . 

Här kommer en hög med frågor som jag fått i olika kommentarsfält den senaste tiden. Vanligtvis brukar jag ju spara dessa frågor till frågelåda-inlägg men idag tyckte jag bara det kändes lite extra passande att svara på dessa frågor. Har du några frågor till mig? Dumpa dem i kommentarsfältet nedan så ska jag se till och svara på dem; frågelådan är med andra ord öppnad! Här kommer sex frågor + svar till att börja med,

Vilka är dina favoritställen i Malmö som inte är fikaställen?

Åh vilken  festlig fråga! jag gillar Davidshall, att kika in i de butikerna som ligger där, gå in och hälsa på hos floreras och kanske sitta på en bänk på torget och läsa lite. 

Andra favoriten är s:t paulis kyrkogårdar om hösten. Där ligger löven som en guldmatta längs alléerna och även där är det fint att ta med sig en kopp kaffe och en bok och bara sitta. Vara.

Butik Fabrik är en jättefin second hand affär som mina vänner äger. Fyllt av fina inredningsprylar som charmar upp vilket hem som helst!

Vad gör du om du känner dig ångestfylld bland folk eller allmänt utanför hemmet?

Jag andas i en fyrkant. Tar ett djupt andetag, håller andan i en sekund, andas ut, håller andan också där i en sekund, andas in, och så gör jag tills det ångestfulla ruset, paniken, har släppt greppet om kroppen min. Sedan sätter jag på någon utav mina favoritlåtar och går med rak rygg till en plats som gör mig lugn; en parkbänk, hem till sängen där jag lägger mig raklång, till ett kafé. 

Vad gör du när du känner dig ångestfylld hemma, har du några knep?

Är jag hemma brukar jag dricka vatten, skriva av mig i en halvtimma (jag tar tiden, sätter mobilen på tyst läge och kryper upp i soffan), eller dansa till Gypsy av Fleetwood Mac. Ska sägas att jag också har medicin mot akut ångest, men försöker använda dem som en sista utväg. Igen brukar att andas i en fyrkant hjälpa vid akuta lägen. 

Vad gör du när du unnar dig något? Äter eller gör du något speciellt?

I matväg alltså? I så fall är det bestämt choklad! Men en krämig yoghurt med granola, färska blåbär, agave och jordnötssmör är rena rama himlen enligt mina smaklökar!

Vilka är dina favvo 3-5 låtar just nu?

★ Time after time - Cindy Lauper

★ Whatever turns you on - Daniel Norgren

★ Tired of being alone - Al Green

★ Impossible hand - Stephen Steinbrink

★ A Sunday kind of love - Etta James

Har du några tips för hur man kan skriva "bättre" berättelser/dikter?

Jag tycker det absolut bästa tipset är att läsa. Läs diktsamlingar, böcker, krönikor. Och så fort du känner skrivarinspirationen komma farande som ett spjut, ett rus genom kroppen - släpp då allt du har och skriv! Ibland måste man fånga skrivandet, jag tror det är som all konst, det kommer i takt med känslorna. Jag skriver bättre ju mer jag läser. Att också våga publicera sina dikter, på sin blogg, Facebook, Instagram, visa för mamma eller din partner, låt andra läsa och tycka och känna med dina texter hjälper verkligen skrivandet tycker jag. Kritik kan svida, men när du tvättat såret kommer du inse att det inte var så farligt och att kanske kan kritiken göra dig bättre. Men också; kom ihåg att ditt språk är din smak, och det är inte alla som delar samma smak som du! Så våga göra din grej, var annorlunda, var du.

Hur du gick tillväga för att flytta till S:t Knut? Lever du på studielån och CSN nu? Sparade du först massa pengar på jobb för att kunna köpa din lägenhet? Berätta allt, är själv i den situationen nu när jag tänker mycket på det och skulle vilja veta mer för jag vill också bo i Malmö.

Allright, såhär är det. Efter gymnasiet jobbade jag i ett och ett halvt år på heltid samtidigt som jag bodde hemma hos mina föräldrar. Jag sparade därför massor av pengar, särskilt eftersom jag även var sparsam med shopping och andra nöjen under den tiden. Året därpå pluggade jag och tog hela studielånet, vilket också det blev till sparpengar. Jag hade en stor budget när jag gav mig ut på min resa som jag bara använde två tredjedelar av, eftersom jag kom hem tidigare än väntat. Under min första tid i Malmö bodde jag inneboende på Möllan. Jag gick ofta promenader runt i staden och föll då handlöst förälskad i området S:t Knut. Här ska jag bo, sa jag till mina föräldrar som därefter hjälpte mig att ta ett lån så jag kunde köpa drömlägenheten när jag sprang på den. I November flyttade jag in och började inreda min lägenhet till budget-pris genom att köpa alla möbler i andra hand vilket sparade en hel del. Exempelvis kostade min soffa femhundra kronor och inte fem tusen som en ny kan göra! Min hyra är relativt liten och räntan på lyan är också bra.

Så kort sagt sparade jag pengar, samt tog ett lån! Jag är glad att jag har köpt lägenheten eftersom den är en investering. Istället för att ha pengar på banken har jag den i en lägenhet istället! Jag tänker inte berätta vad den kostade, det känns bara inte bra. Men ungefär såhär gick det till för mig i alla fall, hoppas det kan inspirera eller hjälpa dig lite! 

Har du några fler frågor till mig? Skriv en kommentar nedan och jag tar upp dem i nästa fråge-inlägg. Ha en ljuvlig måndag!

Kärlek!


Translation: Hi darlings! Here's some answers to a few questions that I've got lately. Usually I always save those questions to when I have a real big q&a blogpost but today I though I'd make an exception! Mondays feels like a good day to answer a couple of questions, doesn't it? 

What do you do if you feel anxious when you're out or among a lot of people?

I breathe in a square; take a deep breath in, hold the breath for a second, breath out, hold the breath for a second, take a deep breath in again, and so I do until the anxious panic has released it's grip from my body. Then I put on a favorite song and go straight to a place that makes me at peace. It can be a bench in a beautiful park, to a calming cafe or just home, to lie on my bed and breathe for a while. .

What do you do when you feel anxious at home, do you have any tricks?

At home, I usually drink a big glas of cold water, write for half an hour (I take time, put the phone in silent mode and crawl up on the couch), or dance in front of the mirror to Gypsy by Fleetwood Mac. It should also be said that I have medication against overwhelming anxiety, but i try to use them only as a last resort. Again, breathing in a square usually helps me well in emergency situations!

Which are your five favorite songs at the moment?

★ Time after time - Cindy Lauper

★ Whatever turns you on - Daniel Norgren

★ Tired of being alone - Al Green

★ Impossible hand - Stephen Steinbrink

★ A Sunday kind of love - Etta James

Do you have any tips on how to write "better" poems?

I think the absolute best thing is to read. Read more. Read poems, books, chronicles. And as soon as you feel the inspiration comes to you, as a spear, a rush through the body - drop everything you have and write! Sometimes you have to catch the writing, I think it's like all art, it's in line with your feelings. I write better the more I read. Also, don't be too shy! Dare to publish your poems, on your blog, Facebook or maybe your Instagram. Let your mom or your partner read your words. Criticism can be hard to take in sometimes, but when you wash the wound you will realize that it wasn't that bad, and that the experience of not making something that - according to other people is perfect - maybe can make you better. But also; remember that the types of poems you love maybe isn't what the next person love. And that's ok! It's not everyone who shares the same taste as you in food, or music so why would everybody love the same poetic styles? Dare to do your own thing, be different, de you.

Do you have any other questions for me? Pop them bellow and I will answer them in the next q&a blogpost! As I usually say: let's open the questions box! Ask whatever you want, and I'll try to answer them as honest and thoroughly as possible.

Lots of love!

the slow life of dudeellen.

the slow life of dudeellen.

visst är jag nog allt lite lyckligare nu.

visst är jag nog allt lite lyckligare nu.