how to get a more positive outlook on life.

how to get a more positive outlook on life.

hej vänner och glad torsdag! idag hamnade jag av ens slump på min gamla blogg och kom då på att jag faktiskt har ett rätt så fantastiskt inlägg där, med tips som jag än i dag tar tag och använder för att skapa lite mer pepp, energi och positivitet i mitt liv.

använder dessa tips både när jag upplever att jag har ovanligt mycket ätstörda tankar, eller när jag känner mig negativ, nedstämd och allmänt deppig. vill notera att det här inte ska ersätta exempelvis terapi och mediciner för den allvarligt deprimerade eller ätstörda, men kan mycket gärna användas som ett litet plus i kanten, för att skapa mer glädje över ditt liv och din vardag!

here it goes -  tre gånger vardagslycka:

ett. tacksamhetspeppen.

ta fram en anteckningsbok. det kan kännas extra fint att gå och köpa en skrivbok på exempel lagerhaus just för detta lilla projektet, men du kan även använda ett vanligt vitt papper, eller en ny sida i din dagbok. välj en stund på dagen där du är lugn och fridfull; innan läggdags som på förmiddagskaffen. själv gör jag det här i min dagbok om kvällarna. dagar då jag är lite extra sorgefylld skriver jag varje kväll, men annars mest någon gång i veckan. uppgiften är att skriva ner något du är tacksam för. jag börjar med att skriva "jag är tacksam för..." och sedan min tacksamhet. det ska inte finnas någon press på att du ska kunna komma på en hel lista av goda ting att rabbla upp - men kan du så skriv gärna fler än en tacksamhet. 

jag tackar universum för allt från fantastiskt fina kommentarer, nya möjligheter i karrären, naturen, vänskapskramar och min urmysiga soffa. detta lilla knep kommer göra så att du uppskattar det liv du lever mycket mer! lovar. för visst är det lätt att glömma hur fantastiskt fint man har det? en solig vårdag som denna. 

två. drömvärlden.

plocka fram den där boken igen. lägg dig ner någonstans skönt, på sängen, i en park eller i en skön fåtölj på ett kafé och skriv ner en dröm om framtiden. det här hjälper mig extra mycket när jag är ledsen och skör. drömmen kan vara en stor en; en om att resa till andra sidan jorden, om att flytta till ett stort sommartorp vid stranden eller om att skriva en roman. den kan även vara liten, som att ha en stor bukett liljor på sängbordet, gå ut och dansa på en eighties-music-only-klubb med dina närmaste och bästa eller vara med om det där ruset som kommer när en läser en riktigt jäkla pang-bra bok! det finns inget som säger att drömmar kan vara för stora eller för små. du kan skriva om sommaren, om att ta ett kvällsdopp med en fin vän, äta jordgubbar med mjölk till frukost eller åka till staden och unna sig den där klänningen du önskat dig så länge. att skriva ner en framtidsdröm kommer få dig att se att det finns så mycket mer än just det mörker är hos dig just precis nu. i stället för att se allt det omöjliga kommer du nu känna en eufori av allt det där fantastiska som faktiskt är möjligt, som kan hända i framtiden, om du bara håller ut lite till.

tre. att leva i nuet.

som nämnt ovan himla lätt att underskatta vardagen. och jag tycker det är viktigt att kunna fokusera på det som är framför dina ögon i stället för det som snurrar och surrar i din hjärna - kunnat en paus från; dåtid, framtid, ånger och oro. 

vissa dagar känns som om de bara flyger förbi, plötsligt är det måndag igen och du tänker att nu är det bara fem dagar till helg och sådär går tiden, du tittar framåt och längtar bort. men att vara här och nu, ja jag kan inte understryka mer vilken lättand det kan ge att lära sig vara här, vara nu. 

jag övar på att vara i nuet med hjälp av alla mina sinnen; går ut känner efter, känner vinden i håret och solen som bränner på mina kinder, lyssnar till fågelkvitter, vindar som fångar träden och barn som skrattar någonstans längre bort i kvarteret. och till sist så ser jag mig omkring, ser pastellhusen, uteserveringarna, barnen på lekplatsen, par som promenerar med barnvagnen, en ovanligt gullig liten kvarterskatt, blommor, himmel, hav, vad än det är framför dig just nu så se det. notera. använd alla dina sinnen och öva på att känna in just den stunden du är i nu.

+ ett bra tips på att lära sig vara i nuet är att meditera. ladda ner appen headspace (tex), så kan du prova tio dagar tror jag att det är för att komma in i daglig meditation. vill du inte använda app kan du bara sätta dig ner, fokusera på andetagen, andas in och ut trettio gånger. öppna sedan ögonen. känn in. ett annat tips kan vara att skriva ner allt som syns, hörs och händer runt om kring dig. använd dina sinnen igen, notera, anteckna, andas och känn in.

livet är ganska kort, egentligen. du lever här och du lever nu och även fast det sällan känns så är du den som har mest makt; inte dina känslor. jag om någon vet hur hjälplös en kan känna sig när en mår dåligt och inte kan komma på varför. där och då kan en känna sig som en slav under sina känslor. där och då är det nästan omöjligt att tro att knep som de ovan faktiskt kan hjälpa. men de hjälper! första gången jag lärde känna dessa knep var ur en artikel i cosmopolitan, men år senare skulle jag plugga positiv psykologi och höra mina lärare, riktiga forskare, prata om meditation, tacksamhet, att se positivt på framtiden och hur det faktiskt kan skapa fysiska lycko-känslor i våra kroppar! 

när man har mage att falla tårar över något som ett apr jeans som plötsligt känns för små i stället för att älska tanken på att få köpa ett par sprillans nya, ja då tror jag bestämt att man får ta sig i kragen lite grann och prova något så banalt och enkelt som att skriva, känna, vara och dagdrömma. jag vill igen understryka att såklart ersätter inte det här medicin, terapi eller annan behandling. men åtmimnstone kan jag lova att det hjälper lite grann!

jag önskar er en underbar kväll, och hoppas innerligt att den bringar er lycka. 

kärlek!


translation:

hi friends! and happy thursday to you all! today i happened to stumble upon my old blog where i found a blogpost i made like a hundred years ago - with tips on how to become more positive, energetic and happy. tips that i actually still am using today! the first i heard about these three very easy steps to get a more positive outlook on life was in cosmpopolitan magazine. back then i was like fifteen and loved everything i could read about getting a more positivt view on life and myself, thus i actually were really sick and depress due to eating disorders. little did i know that not long after i would take a course in positive psychology where my sientist teacher would tell us students about how gratitude, daydreaming about the future and live in the now actually can increase happiness to us! both in a physical and mental way. so today, i'd figure i'll chare these three amazing tips with you guys. i know they can sound quite flat, but i promise you - these things actually helps a lot!

step one: gratitude

grab a notebook. use your diary or maybe only a blank piece of paper. choose a moment of the day where you feel at most calm and peaceful; before bedtime, or maybe during your morning coffee. i myself do this in my diary, just before bedtime. some weeks, when i'm a bit extra anxious or low, i write every night, other weeks i do it maybe once or twice a week. the task is to write down something you are grateful for. start by writing "i'm grateful for ..." and then add your gratitude. there should be no pressure for you to come up with a whole list of good things - but if you can it always helps a bit more to write more than one thing your grateful. but if you only feel like writing one thing, less can also be more, so thats totally fine to!

this little trick will make you appreciate the life you live a lot more. i promise! because honestly, it's super easy to forget how amazingly life actually can be when you're stressed, nervous or anxious. but look outside, look inside. life is pretty ok, a sunny spring day like this one.

step two: enter your dream world.
 

pick up that notebook again and lay down somewhere nice, on a bed, in a park or in a nice armchair at a café you love. the task is to write down a dream about your future. your dream can be a big one; like to to travel to the other side of the world, to move to a cute cottage at the beach or to write a novel. but it can also be small, like having a big bouquet of lilies on your bedside table, going out to dance at a eighties-vibed club with your close friends or feeling that rush of good feelings that comes when one reads a really wonderful book! there is nothing that says a dream can be too big or too small. you can write about the summer, to have an evening swim with a loved one, eat strawberries with milk for breakfast or go to the city and by that dress you've wanted for a long time. writing down a future dream will make you see that there is so much more than just the darkness you're in right now. instead of seeing all the impossible, you will now feel an euphoria of all that amazing that is actually possible, things that actually can happen in your future, if you only hold on, and keep dreaming.

step three: be here now.

as mentioned above, it's pretty easy to underestimate the glow of your life. it's so easy to just focus on your past regrets and the worries of the future instead of being right here, right now.

som weeks feels like like they're just flying by, suddenly it's monday again and you're thinking that now it's only five days until the weekend again, and just like that, you only live in the future, looking forward and yearning for the weekend, not realizing that your life is now - and that there is such beauty in the present that you might miss by just longing for the weekends.

this task is about focusing on your senses: go outside for a moment, activate your senses, notice the wind in your hair and the sun burning on your cheeks. listen to birds singing, winds catching the trees and children laughing on a playground somewhere. look around, see the pastel houses, the green grass, couples walking their dog, the big and burning sun reflecting on a window. whatever it is in front of you: see it. notice it. use all your senses and practice to being right here, right now.

+ another way to practice being here, being now, is to meditate on a daily or weekly basis. there is a lot of great apps out there, like headspace for example that can help you along the way. but you can also, when practicing the task above, write down everything you see, hear, feel and so on. find your way to practice being in the moment -  i promise it's a great way to let go of worries!

let me know if you've tried anything of the above and how it went! 

lots of love!

om att stå tyst med krossade förhoppningar. 

om att stå tyst med krossade förhoppningar. 

the slow life of dudeellen.

the slow life of dudeellen.