things to do when you're sad.

things to do when you're sad.

Today's tune: These Days - Nico.

en lista på sånt som får mig att må lite bättre

Kära vänner. Jag lever just nu i en period då livet känns väldigt härligt, soligt, jag har börjat på ett nytt jobb som jag gillar och det är spännande saker som händer i mitt privata och mina älskade dr. martens har precis kommit tillbaka från skomakaren vilket är ett lyckorus i sig det, så mycket som jag älskar de där skorna alltså! Min kropp däremot, det är något som inte stämmer, jag har väldigt låga järnvärden, är trött hela tiden, drömmer mycket om nätterna och kan inte riktigt känna den pepp jag skulle vilja göra över livet. 

Vare sig jag mår psykiskt eller fysiskt dåligt, tycker jag att det ofta är ungefär detsamma ting som faktiskt brukar rycka upp mig, få mig att må bra, om så än bara lite. 

Jag vet inte hur du mår idag, kanske känner du dig stark i kroppen men hjärtekrossad i själen, eller så har du en bruten stortå men är alldeles nykär! Vad det än är som gnager, drar ner dig, upptar dina tankebanor så tänkte jag idag försöka hjälpa dig genom att dela tjugo till synes ganska banala saker som brukar få mig att må bättre - mycket bättre! 

Ibland får en ta sig igenom fler punker innan en känner sig pepp och bra, ibland räcker det med punkt tre eller fyra för att vända en hel dag från ledsen till hoppfull.

Här kommer tjugo saker du kan prova för att må bättre. 

1. Sätt upp peppiga post-it-lappar. När jag känt mig nere den senaste tiden har det verkligen hjälpt att varje morgon och kväll möta några små peppande fraser när jag ska borsta tänderna. Jag sätter alltså upp mina lappa på badrumsspegeln, och skriver ner sådant som "det kommer gå bra - ibland måste en kämpa för att få vad en vill ha", "be happy - because then at least you'll be happy" och "use this day with love".

2. Tre är en bra siffra, tycker ni inte? Att köpa några presenter till sig själv tycker jag verkligen kan vara en sådan sak som sätter lite extra glädje i tillvaron. Senast köpte jag exempelvis en skrivbok på Systrarna Grene, en handkräm på AB Småland och mörk choklad med baobab från Garant. Tre små lyckorus, som varar. Varje gång jag använder min handkräm tänker jag på att jag ska vara snäll mot mig själv, och när jag smörjer in mina händer - ja det låter kanske lite konstigt - känns det som om jag kramar om mig själv och säger något i stil med att du är bra, du är bra. 

3. Gå till ett kafé - själv. Det är just vad jag ska göra idag. Varje gång jag går till ett kafé själv, unnar mig en varm kopp kaffe och sätter mig för att läsa, skriva eller bläddra i någon tidning så blir jag ofta på bättre humör ögonblickligen! Jag tror det handlar om det faktum att det kräver lite mod och styrka för att gå ut någonstans själv. När jag väl sätter mig ner i den där fåtöljen blir det lite som att "yes, jag klarade det! jag klädde på mig, lämnade lägenheten, och gick hit - alldeles själv" förstår ni? Prova, se hur det känns! Ta med dig en bok eller tidning eller plugget som sällskap så känns det kanske lite mindre läskigt också. 

4. Jag ringer mamma. Många gånger när jag känner mig lite nere, vemodig, melankolisk eller bara ledsen utan att riktigt veta varför så ringer jag mor min. Det behöver aldrig finnas någon anledning till att jag ringer mamma, hon vet att ibland behöver jag bara prata av mig lite. Hon själv är likadan, så om jag går ut i friska luften, sätter mig på en bänk någonstans och ringer henne vet jag att hon inte bara kommer lyssna, utan också prata själv. Vi vet väl alla hur skönt det är att få prata av sig. Men också att lyssna och hjälpa andra! Så prova! Ring din mamma, farfar, ett syskon eller en vän. Prata av dig, lyssna, samtala, dela kärleksord, var två i samma båt, känn dig mindre ensam.

5. Gå en långpromenad, lyssna på en podd och fotografera en vacker husfasad. Ibland går jag till gamla stan bara för att jag tycker så mycket om husfasaderna där. De gulliga, pastellfärgade. Jag sätter på en bra pod, som Psyket i p3 eller Josefin & Vanja och passar på att knäppa en bild när jag ändå är i området. En ganska enkel sak att göra som känns så så så bra i kroppen. 

6. Laga en rätt med färska kryddor! Japp, det funkar faktiskt utomordentligt bra det här knepet! För det är verkligen inte varje dag jag unnar mig en färsk planta basilika, persilja eller koriander. Så hur lyxigt känns det inte då när en kan laga något så gott som exempelvis tortillas med svarta bönor, avokado och koriander, eller en linssoppa med persiljesalsa på toppen, eller rostat bröd med avokado, färsk basilika, hampafrö, Himalaya salt och citron. Surp!

7. Städa lägenheten, damsug, damma av, torka av, bädda sängen, möblera om på bokhyllorna och gör av med oreda. Kanske är det känt att jag är lite utav ett neat freak? Att jag, som minimalist älskar att ha det rent, cleant, ordning och reda och damm-fritt omkring mig? Att städa av ytor och plocka bort rörligheten så som damråttorna från golvet eller saker jag inte längre använder från hyllorna renar verkligen mig inifrån! När allt är städat brukar jag sedan gå ut genom ytterdörren, ta ett djupt andetag, gå in igen och så att jag kan se det rena med nya ögon. Och oj som jag njuter! Mmmm! 

8. Skriv av dig. Om du inte redan har en - skaffa dig en dagbok. Du behöver verkligen inte ha kravet på dig att du ska skriva varje dag, men det är så härligt att ha ett block ämnat för bara tankar och grubblerier. Jag skriver dagbok innan jag släcker lampan på kvällen, men kan lika gärna ta fram den någon gång under dagen när min hjärna känns som en kokande gryta av tankar, oro, grubbel, sorger och funderingar. 

9. Titta till alla dina plantor! Prata med dem, känn med fingertopparna på jorden, vattna de som vill ha vatten, byt vatten i vaserna till dina snittblommor, spela lite lugn klassisk för de nysådda fröerna och kanske klipp ut en liten banderoll att sätta på en tandpetare, så att plantan kan få sig en namnskylt! Låt dig försvinna in i deras grönskande, naturliga värld för ett slag.

10. Passa någons husdjur! Att vara nära djur och ta hand om den, stryka pälsen och klappa på magen, det hjälper verkligen mig. Känner närhet, kärlek, känner värme; alla sådana bra känslor som dämpar ångesten. Det är faktiskt dessutom vetenskapligt bevisat (lärde jag mig när jag läste positiv psykologi för ett par år sedan) att må bra- hormonen oxytocin stiger hos den som tar hand om djur. En bra artikel om det finner du här

11. Prova meditation! Jag kan varmt rekommendera appen headspace för den som inte provat innan. Tror headspace är en produkt av apple, så den är gratis att ladda ner. Där har du en röst som guidar dig i tio minuters meditation - där utmaningen är att köra 10 minuters meditation om dagen. Jag själv har mediterat otroligt mycket i mitt liv och det har verkligen hjälpt mig att vara här och nu, släppa oro för framtid och ånger över dåtid. Samt har meditationen gjort mig till en mycket lugnare och eftertänksam person, vilket jag är väldigt glad för. Våga prova!

12. Boka in dig på ett träningspass. Alltså jag vet, det är så förbannat tråkigt när någon säger att träning hjälper mot deppigt och ångest. För det är väldigt svårt att ta sig hemifrån ens när en har ångest, ännu svårare är det att faktiskt ta sig till gymmet också. Men så vet jag också att jag älskar att känna mig tuff och stark. Vissa träningspass gör så med mig, får mig att tänka "kom an bara! kom an ångest, deppighet, idioter, haters - jag ska fan slå sönder er alla". Att boka in mig på ett träningspass - alltså en klass - istället för at traska till gymmet för att försöka motivera mig själv att springa på ett band eller lyfta skrot tycker jag är mycket enklare. Då är det liksom att bara gå dit och göra som ledaren säger, och den där timman flyger förbi mycket fortare!

13. Pyjamas + choklad + soffa + serier. Ibland är det precis vad jag behöver för att läka sår och känna att jag tar hand om mig själv. Jag älskar mina pyjamasbyxor, jag älskar choklad, jag älskar min soffa, och att bänka mig framför en serie och försvinna in i en annan värld en stund. Ta en taking-care-day någon gång ibland och gör precis det här. Det är minst lika viktigt som träningen det, tycker inte ni? 

14. Åk ut till skogen, cykla mountainbike, ta en promenad, eller bara sitt på en stubbe och andas in den friska luften. Se ut över det gröna, det som gror, livet. För visst är jag inte den enda som känner mig som mest lugn och fridfull när jag är i skogen? Nä, tänkte väl det. 

15. Lägg upp en fin bild på Instagram. Det är inte så konstigt att jag gör det jag gör, jobbar med social media, uppdaterar, dokumenterar det lilla vackra i min vardag. Ibland kan en riktigt lyckad bild göra min dag. Så är det faktiskt! Ta en bild på frukosten, dig själv, en bra bok du gillar eller återigen; en vacker husfasad. Ser hur det gör med dig. Bry dig inte om liksen, eller kommentarerna, titta på bilden, kompositionen, färgerna, njut av det lilla vackra. 

16. Boka in något i festligt i kalendern. I helgen ska jag till exempel till Göteborg och som jag har längtat! Det blir "bara" ett dygns vistelse eftersom jag jobbar rätt så mycket nu, men då kan jag lyxa till det lite extra mycket, bo på hotel, äta brunch på stan, osv. Kanske är det bara något så enkelt som en middag med en vän, en konsert eller en visit hem till föräldrarna, men att ha något härligt i kalendern att se fram emot mår vi väl alla bra av?

17. Ta vara på vädret med en vän. Är det regn, sätt er inomhus och drick en kopp te, är det sol, sätt er på en uteservering och drick något svalkande. Ett bra sällskap och en god dryck, att få prata av sig och göra precis det som vädret tillåter gör de flesta dagar lite gladare.

18. Titta på girls och känn dig mindre ensam. Jag har nyss börjat se om Girls från början och finner det verkligen att vara en serie som jag inte bara känner igen mig själv i, utan även mina vänner, min värld och mina problem i. När jag tittar på Girls känner jag mig mindre ensam. Och jag tänker att det kanske du också gör? Prova! Alla sex säsonger finns på HBO. 

19. Lyssna på The dudeellen soundtrack - min signaturspellista! Fylld med bra feel-good-låtar som jag älskar, älskar, älskar. 

20. Ge någon en komplimang. Jupp, det brukar verkligen gör mig genuint glad! Kommentera någons Instagram, eller skicka ett pepp-meddelande till en vän, kanske vågar du berömma någon på stan vars outfit du älskar eller säg till den alltid lika glada kassörskan i matbutiken att det är en fröjd att handla hos henom. Give positive energy - get positive energy - what you give to the world you'll always get back in some way. En väldigt san klyscha det. 

Slut på ett väldigt långt inlägg. Ibland kan de mest banala saker vara det som faktiskt hjälper som allra mest. Självklart ska du inte tveka på att ta hjälp av en psykolog eller ta dina mediciner om det är det som gäller, men hur illa det än är så kan inte denna lista skada att läsa igenom när du är ledsen. Kanske är pirrar det till lite extra i kroppen när du läser någon utav de tjugo punkterna? i så fall är det just den punkten du ska prova först!

Kärlek!


Translation: Hello my lovelies! Here are 20 things that I try whenever I feel low, sad, filled with anxiety, depressed or just a bit under the weather. 

1. Put up notes on your bathroom mirror with your favorite quotes so you can feel motivated to be happy and feel light every morning or night when you're brushing your teeth. :) 

2. Buy yourself a few gifts. Like the ones on the pictures above; a hand creme, chocolate and a notebook. These are all little things that actually can do a great deal for you daily happiness.

3. Call someone dear to you. I usually call my mom, just to talk, maybe share a few of my worries. It always helps to say whats bothering you out loud.

4. Clean your apartment! Yup, I'm a total neat freak, and having clean, good-smelling, minimalistic surrounding always clears away a few problems from my mind. 

5. Go to a café on your own. It's always good to switch environments, and to be able to go to a coffee house by yourself is something I personally finds really important for my confidence. 

6. Go for a walk, listen to a podcast, breathe in the fresh air.

7. Treat yourself to some fresh herbs. Make yourself a yummy avocado toast with fresh coriander on top, or basil or parsley - whatever you like! It's not every day that I treat myself to those fresh herbs, but when I do - not only do I feel treated, I also feel like a Masterchef in my kitchen!

8. Head out to the forest. Ride a mountainbike, go for a run or just sit for a bit and just be. The forest is soooo healing for me, and I bet I'm not the only one feeling more positive after being in the woods. 

9. Write. If you do not have a diary, I highly recommend you to get one! You don't have to write in it every day if you do not want to - but it's always good to have a special notebook just for you're thoughts, wonderings, problems and solutions.

10. Take care of your plats. Talk to them! Water them! Name them! Be caring.

11. Be with animals. Maybe you don't have a pet on your own, I don't, but my friends have and also my parents. To be with animals have actually been scientifically proven to boost your mind with positive hormones, concurring out the negative ones. 

12. Wo work out - but not on you own. To sign up for a class, yoga, spinning or boxing, or anything else is a great way to get your endorphins without having to strain yourself to much. It's basically just to go there, and do what the class leader says and the go home. 

13. But some days - it's taking care day! And for me, that means a cozy pajamas, chocolate and tv series, blankets and pillows and a comfy couch. R-E-L-A-X.

14. Try meditation!

15. Upload a picture on Instagram. Yup, there's a reason for me doing what I do. I get such a boost when uploading a picture on Instagram. Not because of likes or comments, but because I feel so happy and proud of having taken just that beautiful picture! 

16. Rewatch all seasons of Girls (HBO). Not only do I see myself in many of the characters, I see my life, my friends and my problems in the series as well. So this series actually make me feel less alone! Witch is just what I need sometimes. 

17. Be with a friend. If it's raining, sit inside with a big cup of spicy tea, or if it's sunny go to a open-air café and drink something cold. Do something simple, be connected to the weather. Talk. 

18. Book a trip, or a dinner-date, or a concert. Put something in you calendar that you can long for and think about during boring/tired/sad days. This weekend I'm off to Gothenburg and BOY have I been longing for this! 

19. Listen to my signature playlist: the dudeellen soundtrack. It's filled with cozy mellow songs suitable for any weather or mood!

20. Give someone a compliment. When you give someone else positive energy - you send out positive vibes to your surrounding, which will affect the people and environment around you and in itself will make a huge load of positive energy bounce back to you What you give - you get. So be sure to give someone a compliment today! I promise you'll feel at least a little bit better, just by seeing that other persons happy reaction. 

Hope you all are having a wonderful Friday. And if not, I hope these things will make you feel at least a little bit better. Let me know if you've tried anything - and how you liked it!

Lots of love!

you don't have to be perfect.

you don't have to be perfect.

om att stå tyst med krossade förhoppningar. 

om att stå tyst med krossade förhoppningar.